Misli, ki se jih odločamo misliti, so orodje, s katerim barvamo platno svojega življenja

(foto: Pixabay.com)

Louise Hay (1926 – 2017) je bila začetnica gibanja za samopomoč, ki je svojo pot ozaveščanja ljudi začela v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. S svojo neomajno ljubeznijo in vero v pozitiven pristop k življenju je pomagala nešteto ljudem razkrivati in izkoriščati zmožnosti njihovih lastnih ustvarjalnih moči za osebno rast in samozdravljenje. Na predavanjih, delavnicah in seminarjih je govorila o praktičnih korakih razkrajanja strahov in tudi vzrokov bolezni.

S svojimi afirmacijami, ki jih je Louise Hay ustvarila kot orodje za preusmerjanje miselne pozornosti na pozitivne plati življenja, nam je predstavila izhodiščno točko na poti do spremembe. Med prvimi je v človeku začela vzbujati zmožnost, da prispeva k procesu zdravljenja. Pa vendar, da bi (p)ostali celi in zdravi, moramo uravnotežiti telo, um in duha. Poskrbeti moramo za svoje telo, prevzeti pozitivno miselno naravnanost do življenja in ustvariti močno duhovno vez. Ko je to troje uravnovešeno, sodelujemo v procesu zdravljenja in resnično uživamo v življenju.

Louise Hay še vedno velja za eno od najbolj prodajanih avtoric v zgodovini. Njena dela so prevedena v 25 jezikov, izdali so jih v 33 državah. Ustanovila je eno od najbolj znanih založniških hiš Hay House, ki izdaja priročnike in avdio gradivo za samopomoč, s katerim prispeva k zdravljenju planeta.

Foto: Pixabay.com)

Lousie Hay je vedno poudarjala: »Če smo pripravljeni spremeniti svoje mišljenje, lahko spremenimo svoje življenje.«

Njeno prepričanje, da je bolezen mogoče odpraviti s spremembami miselnih vzorcev, se je pokazalo kot resnično, ko se ji je ponudila priložnost, da na sebi uresniči, kar je že nekaj let učila druge. Ko so ji zdravniki diagnosticirali raka na nožnici, je Louise Hay vedela, da je miselno zdravljenje učinkovito. Zavedala se je, da rak izhaja iz vzorca globoke in dolgotrajne zamere, ki ji je glodala telo, saj je bila pri petih letih posiljena, nato pa še vse otroštvo zlorabljana.

Prepričana je bila, da se rak ali kaka druga bolezen povrne zato, ker se bolnik ne odloči za miselne spremembe. Zavedala se je, da ne bo potrebovala zdravnika, če se ji bo posrečilo razgraditi miselni vzorec, ki je sprožil bolezen. Ob pomoči svojega učitelja se je lotila čiščenja starih vzorcev zamer. Vse do takrat ni prepoznala globoke zamere, ki jo je gojila v sebi.

Louise Hay so po šestmesečnem miselnem in telesnem čiščenju rakaste tvorbe popolnoma izginile. S svojim primerom je pokazala, da nekaterih bolezni ni mogoče ozdraviti z »zunanjimi« metodami, ampak da moramo iti navznoter in ozdraviti svoj notranji svet.

Pogosto svojih škodljivih vzorcev ne vidimo, dokler nismo »prisiljeni« bolj poglobljeno raziskati vzrokov za svoje težave in prevzeti odgovornosti za svoje življenje.

Tragedija se lahko spreobrne v najboljše,
kar se nam lahko zgodi, če jo sprejmemo
tako, da se v njej razvijamo

Strah je pomanjkanje zaupanja

Kronični vzorci sovraštva do sebe, krivde in samokritike
zvišujejo telesne ravni stresa in slabijo imunski sistem.

foto: Freepik.com

Strah razsaja po planetu. V obliki vojn, umorov, pohlepa in drugega ga lahko vsak dan vidite in slišite v dnevnih novicah. Strah je pomanjkanje zaupanja v nas, povzroča pa tudi nezaupanje do življenja. Ne zaupamo, da je na višji ravni poskrbljeno za nas, zato se nam zdi, da moramo na fizični ravni prav vse nadzirati. Seveda zato čutimo strah, saj nikakor ne moremo obvladovati vsega v svojih življenjih.

Zaupanja se naučimo, ko želimo premagati svoje strahove. Takrat se zgodi »preskok v usodo«. Zaupanje v moč znotraj, ki je povezana z univerzalno inteligenco. Zaupanje v nevidno, ne le zaupanje v fizični, snovni svet. Opazujmo svoje strahove in prepoznajmo, da niso mi. Mislimo na strah kot na podobe na filmskem platnu. Kar vidimo na platnu, v resnici ni tam.

Strah je nasprotje ljubezni. Bolj ko smo pripravljeni ljubiti in zaupati tistemu, kar smo, bolj to privlačimo. Ali smo opazili, kako zelo je vse narobe v naših življenjih, ko se resnično bojimo, smo zaskrbljeni, vznemirjeni ali se ne maramo? Eno sledi drugemu. Zdi se, da se ne bo nikoli ustavilo. No, podobno je, ko se zares ljubimo. Vse začenja potekati zmagovito, vedno odkrivamo stvari, zaradi katerih je življenje tako čudovito – velike in majhne. Zjutraj vstanemo in dan krasno poteka.

Ljubimo se, tako da bomo lahko poskrbeli zase. Naredimo vse, kar moremo, da okrepimo svoje srce, telo in um. Oprimimo se moči, ki je znotraj nas. Vzpostavimo dobro duhovno povezavo in se trudimo, da bi jo obdržali. Če se počutimo ogrožene ali prestrašene, zavestno dihajmo. Ko se bojimo, pogosto zadržujemo dih. Dihanje odpre prostor znotraj nas, ki je naša moč. Zravna nam hrbtenico. Odpre nam prsni koš in daje srcu prostor, da se razširi. Z dihanjem začnemo odstranjevati ovire in se odpirati. Namesto da bi se krčili, se raztezamo.

Bolj ko se povezujete z močjo v sebi,
svobodnejši ste na vseh področjih življenja.

Deset načinov ljubezni do sebe po Louise Hay:

1. Verjetno je najpomembnejša odločitev, da se prenehate kritizirati.

2. Ne smete se več plašiti. Mnogi se strašite z mislimi, prepolnimi strahu, zato vidite situacije v slabši luči.

3. Naslednji način je, da ste prijazni, blagi in potrpežljivi s sabo. Potrpežljivost je orodje, ki ima veliko moč.

4. Naučiti se morate biti prijazni do svojega uma. Ne sovražite se, ker imate negativne misli. Raje pomislite, da vas misli gradijo, ne pa da vas zanikajo.

5. Naslednji korak je, da se pohvalite. Kritika razgrajuje notranjega duha, pohvala ga gradi.

6. Ljubiti se pomeni stati si ob strani. Dovolite prijateljem, da vam pomagajo. V resnici ste zelo močni, ko prosite za pomoč, če jo potrebujete.

7. Ljubite svoje negativnosti. So del vaše lastne stvaritve, tako kot smo vsi del božje stvaritve. Inteligenca, ki nas je ustvarila, vas ne sovraži, ker delate napake ali se jezite na svoje otroke.

8. Skrbite za svoje telo. Mislite nanj kot na krasno hišo, v kateri ste se za nekaj časa naselili.

9. Delajte z ogledalom, posebno ko se trudite najti razlog težave, ki vam ne dopušča, da bi se ljubili. Pred ogledalom lahko vadite na različne načine.

10. In končno, ljubite se v sedanjem trenutku – ne čakajte, dokler vam to ne bo popolnoma uspelo.

Ljubezen ne pozna let. (foto: Freepik.com)

Moč je v tebi – Ozavesti se

Ko širimo svoje razmišljanje in prepričanja, se naša ljubezen prosto pretaka.

Louise Hay je bila prepričana, da so naši umi vedno povezani z neskončnim umom, torej z vsem vedenjem in modrostjo, ki sta nam nenehno dostopna. Povezani smo z neskončnim umom, univerzalno močjo, ki nas je ustvarila z iskro svetlobe znotraj nas, z višjim jazom ali močjo znotraj.

Univerzalna moč ljubi vse, kar je ustvarila. Je večna in usmerja vse v našem življenju. Ne zna sovražiti ali lagati ali kaznovati. Je čista ljubezen, svoboda, razumevanje in sočutje. Zato je nadvse pomembno, da svoje življenje izročimo svojemu višjemu jazu, saj skozenj prejemamo samo dobro.

Za uporabo te moči se lahko odločimo kadarkoli. Če se odločimo, da bomo živeli v preteklosti in podoživljali vse dosedanje negativne okoliščine in situacije, bomo obtičali, kjer smo. Če se zavestno odločimo, da ne bomo žrtve preteklosti in si bomo ustvarili novo življenje, nas bo moč, ki je v nas, podpirala in doživljali bomo nova, srečnejša izkustva.

Z vzorcem mišljenja in čutenja soustvarjamo vse okoliščine v svojem življenju, dobre in slabe. Misli, ki jih mislimo, ustvarjajo naše občutke. V skladu z njimi živimo svoje življenje. Pri tem je treba vedeti, da obstaja precejšnja razlika med odgovornostjo in obtoževanjem sebe ali drugih.

Biti odgovoren pomeni, da imamo moč. Z obtoževanjem se ji odrekamo. Odgovornost nam daje moč, da svoje življenje spremenimo. Če igramo vlogo žrtve, uporabljamo notranjo moč za občutek ne-moči. Če se odločimo sprejeti odgovornost, ne zapravljamo časa z obtoževanjem koga ali česa zunaj nas.

Odgovornost je sposobnost odziva na situacijo. Vedno imamo izbiro. Ne gre za to, da bi zanikali, kar smo ali kar živimo. Gre le za to, da zmoremo priznati, kaj sami prispevamo k temu, kar se nam dogaja.

Preteklost obstaja le v mislih in na način, za katerega se v mislih odločimo. Živimo in čutimo v sedanjem trenutku, doživljamo ga. Kar počnemo sedaj, ustvarja temelje za jutrišnji dan. Torej se odločimo v sedanjem trenutku. Jutri ne moremo storiti ničesar in tudi včeraj ne. Samo danes lahko delujemo. Pomembno je, kaj se odločimo misliti, verjeti in reči sedaj.

Ko začnemo zavestno sprejemati odgovornost za svoje misli in besede, pridobimo orodje, ki ga lahko uporabljamo. Bistvo moči je vedno v sedanjem trenutku. Pri tem moramo razumeti, da ne glede na to, na kateri točki življenja smo, kaj smo prispevali k ustvarjanju tega ali kaj se dogaja, vedno ravnamo najbolje, kolikor zmoremo glede na svoje trenutno razumevanje, zavedanje in znanje.

(foto: Pexels.com

Knjižne uspešnice Louise Hay, ki so navdušile tudi mene:

 • »Modra knjižica« Telo je tvoje je Louisino prvo delo. Od prve izdaje, sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja, je postala nepogrešljiva za nešteto bralcev po vsem svetu. Avtorica nam v knjigi ponudi vpogled v povezanost bolezni z miselnimi vzroki. Odkrili bomo vzorec, ki nam bo veliko povedal o nas. Afirmacije v knjigi nam pomagajo razgraditi stare vzorce, ki jih že tako dolgo nosimo v sebi.
 • Louise Hay v knjigi Moč je v tebi opisuje svojo pot spreminjanja in rasti, na katero se je podala, ko je zbolela za rakom. Spoznala je, da je ta preizkušnja le rezultat vzorcev mišljenja in izkušenj iz preteklosti, ki so ležali globoko zakoreninjeni v njeni notranjosti. Na podlagi svoje lastne izkušnje in spoznanj odgovarja na ta vprašanja:

 • Kako ozavestiti svojo notranjo moč?
 • Kako slišati in slediti svojemu notranjemu glasu?
 • Kakšno moč imajo izgovorjene besede?
 • Kako reprogramirati škodljive vzorce v svojem življenju?
 • Kako razumeti ovire, ki nas omejujejo?
 • Kako sprostiti svoje občutke in preseči trpljenje?
 • Kako se povezati s svojim notranjim otrokom in ga ljubiti?
 • Kako sprejemati obilje in izražati ustvarjalnost?

 • Knjigo Vse je v najlepšem redu je Louise Hay napisala skupaj z zdravnico Mono Liso Schulz ter ponudila znanstveno podlago za metodo, v katero je sama verjela brez dokazovanja, zavedajoč se, da se bo tako vse več ljudi začelo zavedati svojih lastnih moči zdravljenja svojega telesa. Ta knjiga združuje medicinsko, holistično, prehransko in čustveno zdravje v en sam ljubek, urejen paket, ki ga lahko uporabi kdor koli, kadar koli, kjer koli. V knjigi obdelata področja:

 • Prvega čustvenega središča: kosti, sklepi, kri, imunski sistem in koža.
 • Drugega čustvenega središča: mehur, razmnoževalni organi,  spodnji del hrbta in kolki.
 • Tretjega čustvenega središča: prebavni sistem, telesna teža, nadledvični žlezi, trebušna slinavka in odvisnosti.
 • Četrtega čustvenega središča: srce, pljuča in prsi.
 • Petega čustvenega središča: usta, vrat in ščitnica.
 • Šestega čustvenega središča: možgani, oči in ušesa.
 • Sedmega čustvenega središča: kronične in degenerativne motnje ter smrtno nevarne bolezni.
 • V knjigi Vse je v najlepšem redu: ozdravite svoje telo s pomočjo medicine, afirmacij in intuicije sta Louise Hay in zdravnica Mona Lisa Schulz predstavili znanstvene dokaze ter razkrili, kako se korak za korakom znebiti bolezni in ozdraveti. V knjigi Ozdravite svoj umdodajata še eno razsežnost: um podpira tako, kot je prva knjiga podpirala telo. Razkriva povezave med čustvenim zdravjem in »recepti« za zdravljenje.
 • Prepričanja Louise Hay, na katerih temelji knjiga Ljubezen do sebe je pot do zdravja, ki jo je napisala skupaj s pomembnima osebama v njenem življenju, Ahleo Khadro in Hetaher Dane v zgodbi o ljubezni do sebe:

 • Življenje je nadvse preprosto. Kar dajemo, to dobimo. Z vsako mislijo ustvarjamo svojo prihodnost.
 • Gre le za misel in misel lahko spremenimo. Verjamem, da to velja tudi za vaše zdravje.
 • Sami ustvarimo vsako tako imenovano bolezen v telesu, dana pa nam je tudi moč, da spremenimo misli in jo začnemo razveljavljati.
 • Opuščanje zamer in negativnih misli pomaga odpraviti tudi najbolj “neozdravljive” bolezni.
 • Kadar ne veste, kaj bi storili, se osredotočite na ljubezen. Ljubezen do sebe poraja dobro počutje, in trdno zdravje je pravzaprav dobro počutje.
 • Ko se resnično ljubimo, je vse v našem življenju dobro, vključno z zdravjem.

V knjigi spoznamo navodila, jedilnike, recepte, afirmacije in vaje, ki so Louise Hay vse življenje pomagali, da je ostala zdrava, dinamična in močna. Vaše srce se bo odprlo novi ljubezni, ki vas bo podpirala na tem potovanju.

 • Meditacije je knjiga o idejah za spodbujanje ustvarjalnega mišljenja. Pomaga nam spoznati drugačne pristope k izkušnjam. Na svet pridemo s čistim, jasnim umom, ki je popolnoma povezan z našo notranjo modrostjo. Med odraščanjem privzemamo strahove in omejitve od odraslih, ki nas obdajajo. Ko stopimo v odraslost, imamo že veliko negativnih prepričanj, ki se jih niti ne zavedamo. In nagibamo se k temu, da si na teh napačnih prepričanjih gradimo življenje in izkušnje. Ob branju te knjige boste mogoče naleteli na trditve, s katerimi se ne boste strinjali. Morda so celo v nasprotju z vašim sistemom prepričanj. S tem ni nič narobe. Gre za »pretresanje lonca«. Ni se vam treba strinjati z vsem, kar pravi Louise, pa vendar raziščite, v kaj verjamete, kajti le tako rastemo in se spreminjamo. Knjigo lahko odpirate naključno in ugotovili boste, da vam bo sporočilo popolnoma ustrezalo. Lahko bo potrdilo to, kar že verjamete, ali pa vas bo izzvalo. Vse to je del procesa rasti. Varni ste in vse je v redu.
 • Knjigo Ozdravite svoje srce je Louise Hay napisala skupaj z Davidom Kesslerjem, najznamenitejšim strokovnjakom na področju žalovanja in izgube z namenom raziskovanja, kako žalujemo in kako si opomoremo po kakršni koli izgubi, denimo po razhodu s partnerjem, ločitvi ali smrti bližnjega. Besede na straneh te knjige ponujajo uteho in mir na popotovanju.

Darilne izdaje knjig in kart Louse Hay:

 • Ozdravite! – bogato ilustrirana izdaja slovenske in mednarodne uspešnice Življenje je tvoje, ki vključuje elemente »modre knjižice« Telo je tvoje.
 • Misli srca – bogato ilustrirana zbirka meditacij, duhovnih vaj in odlomkov z Louisinih predavanj, ki vas bo podpirala na raznoterih področjih vsakodnevnega življenja.
 • KnjigaMisli moči: 365 afirmacij za vsak dan
 • Karte Misli moči64 kart in knjižica
 • Komplet Zmorem– knjiga, s katero se bomo naučili uporabljati afirmacije in karte, ki nas bodo podprle pri iskanju radosti, osebnega zadovoljstva in moči.
 • Barve in števila – Vaš osebni vodnik do pozitivnih vibracij v vsakdanjem življenju. Zavestna uporaba osebnih števil in barv je ena od tistih stvari, ki omogočajo, da nam dnevi tečejo bolj gladko.
 • Afirmacije: pobarvanka – knjiga, ki nas vabi, da izrazimo svojo ustvarjalnost skozi umetnost. Svoje bitje lahko oplemenitimo tudi z barvanjem čudovitih mandal, ki so podprte z izborom Louisinih čarobnih afirmacij.

Druge knjige Louise Hay:

Vaje pred ogledalom– 21-dnevni tečaj za vzpostavitev ljubečega odnosa s samim seboj
Notranja modrost– meditacije v tej knjigi so namenjene temu, da nam pomagajo vzpostaviti stik s središčem modrosti in bolje razumeti življenje.
Ustvarite si izjemno življenje– pogovori med Louise Hay in Cheryl Richardson na njunih skupnih potovanjih o najrazličnejših temah, med drugim o tem, kako pomembno je imeti rad samega sebe in svoje telo, se starati dostojanstveno in mirno sprejemati smrt, predvsem pa, kako ustvarjati resnično blaginjo in obilje ter povsod vzpostavljati pozitivne medosebne odnose.
Življenje! Vtisi s poti – v tej knjigi priljubljena avtorica Louise Hay spregovori o svojih življenjskih preizkušnjah, spopadu z boleznijo in osvobajanju psiholoških travm otroštva. Ostanite mirni, pomagajte si z afirmacijo – zbirka izvirnih pomirjujočih afirmacij, katerih avtorji so najbolj priljubljeni sodelavci Louise Hay pri založbi Hay House.
Nikoli ni prepozno – knjiga, ki ozavešča ženske moči in skrb do matere Zemlje.
Izkusite blaginjo v tem trenutku – v tej knjigi nam Louise Hay pripoveduje o moči in pomembnosti afirmacij ter nam razloži, kako naj jih uporabljamo. Predstavi nam vaje, s katerimi lahko dosežemo spremembe na bolje.
V 21 dneh usvojite pozitivne afirmacije – knjiga, s katero bodo afirmacije postale del našega življenja.
Slikanje prihodnosti– novela je nastala po scenariju za film Painting the Future, ki upoveduje znamenita načela Louise Hay. Rdeča nit zgodbe je o moči prijaznosti, sočutja in ljubezni ter pozitivnega mišljenja, ki lahko zaceli duhovne rane in dá človeku novo priložnost za srečo.

IzBrane knjige Louise Hay: https://www.primus.si/catalogsearch/result/?q=louise
www.primus.si
#Izbranozmirelo #zalozbaprimus