KUHAJMO SKUPAJ: Vipavska juha

Vipavska juha (foto: Selma Bizjak)

Slovenci v jesensko – zimskem času zelo radi posegamo po kislem zelju in  jedeh, ki jih pripravimo iz njega. Kislo zelje dodaja jedem značilen in zanimiv, kiselkast okus, hkrati pa s svojimi hranili ugodno vpliva na naš imunski sistem.

za 4 – 6 oseb potrebujemo: 300 g fižola, 300 g krompirja, 300 g kislega zelja, 1 manjšo čebulo, 2 stroka česna, lovorov list, 100 g sušene slanine (pancete po domače), kos suhega mesa, 1 jž paradižnikovega koncentrata, 1 jž moke, sol in poper, ocvirki za posip

Priprava:

  1. Suh fižol večer preden bomo juho kuhali preberemo, ga operemo pod tekočo vodo in pustimo namakati v vodi.
  2. Zjutraj vodo odlijemo, prilijemo svežo in ga skuhamo. Ko zavre, ga solimo.
  3. Medtem olupimo krompir, ga narežemo na malo večje kocke in ga skuhamo v slanem kropu.
  4. Prevremo tudi kislo zelje.
  5. Ko so vse tri sestavine kuhane, pripravimo podmet s slanino.
  6. Slanino narežemo na drobne, manjše rezine in jo pocvremo v ponvi.
  7. Dodamo sesekljano čebulo.
  8. Ko čebula zarumeni, dodamo še tanko narezan česen. Ko le – ta zadiši, primešamo moko in počakamo, da tudi moka zarumeni (pazimo, da ne postane rjava!).
  9. Prilijemo vodo in vsebino ponve gladko razkuhamo.
  10. V večji lonec damo kuhan fižol, kislo zelje z vodo v kateri se je kuhalo ter kuhan in delno pretlačen krompir (večina naj ga ostane v kosih).
  11. V isti lonec nato dodamo še prežganje s slanino, žlico paradižnikovega koncentrata in lovorov list.
  12. Vse skupaj kuhamo še približno 20 minut, da se sestavine lepo povežejo in se juha rahlo zgosti.
  13. Tik pred koncem po okusu solimo in popramo.
  14. Ko Vipavsko juho postrežemo, po juhi posujemo malce ocvirkov.
  15. Če želimo, da je jed še malo bolj konkretna, dodamo na koščke narezano suho meso, ki smo ga predhodno skuhali.

Še nekaj o kislem zelju

Kislo zelje in njegove super lastnosti

Kot sem že v uvodu napisala, je uživanje kislega zelja priporočljivo predvsem v jesensko – zimskem času, ko moramo še posebej okrepiti naš imunski sistem in ga zavarovati pred različnimi virusi, ki so v tem času na pohodu. Kislo zelje namreč vsebuje vitamin C, folno kislino in vlaknine. Prav zaradi teh sestavin je pomembno, da ga uvrstimo v našo prehrano, če želimo, da je le – ta uravnotežena.

Vipavska juha (foto: Selma Bizjak)

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.