Slovenci v jesensko – zimskem času zelo radi posegamo po kislem zelju in jedeh, ki jih pripravimo iz njega. Kislo zelje dodaja jedem značilen in zanimiv, kiselkast okus, hkrati pa s svojimi hranili ugodno vpliva na naš imunski sistem.
za 4 – 6 oseb potrebujemo: 300 g fižola, 300 g krompirja, 300 g kislega zelja, 1 manjšo čebulo, 2 stroka česna, lovorov list, 100 g sušene slanine (pancete po domače), kos suhega mesa, 1 jž paradižnikovega koncentrata, 1 jž moke, sol in poper, ocvirki za posip
Priprava:
- Suh fižol večer preden bomo juho kuhali preberemo, ga operemo pod tekočo vodo in pustimo namakati v vodi.
- Zjutraj vodo odlijemo, prilijemo svežo in ga skuhamo. Ko zavre, ga solimo.
- Medtem olupimo krompir, ga narežemo na malo večje kocke in ga skuhamo v slanem kropu.
- Prevremo tudi kislo zelje.
- Ko so vse tri sestavine kuhane, pripravimo podmet s slanino.
- Slanino narežemo na drobne, manjše rezine in jo pocvremo v ponvi.
- Dodamo sesekljano čebulo.
- Ko čebula zarumeni, dodamo še tanko narezan česen. Ko le – ta zadiši, primešamo moko in počakamo, da tudi moka zarumeni (pazimo, da ne postane rjava!).
- Prilijemo vodo in vsebino ponve gladko razkuhamo.
- V večji lonec damo kuhan fižol, kislo zelje z vodo v kateri se je kuhalo ter kuhan in delno pretlačen krompir (večina naj ga ostane v kosih).
- V isti lonec nato dodamo še prežganje s slanino, žlico paradižnikovega koncentrata in lovorov list.
- Vse skupaj kuhamo še približno 20 minut, da se sestavine lepo povežejo in se juha rahlo zgosti.
- Tik pred koncem po okusu solimo in popramo.
- Ko Vipavsko juho postrežemo, po juhi posujemo malce ocvirkov.
- Če želimo, da je jed še malo bolj konkretna, dodamo na koščke narezano suho meso, ki smo ga predhodno skuhali.
Še nekaj o kislem zelju
Kislo zelje in njegove super lastnosti
Kot sem že v uvodu napisala, je uživanje kislega zelja priporočljivo predvsem v jesensko – zimskem času, ko moramo še posebej okrepiti naš imunski sistem in ga zavarovati pred različnimi virusi, ki so v tem času na pohodu. Kislo zelje namreč vsebuje vitamin C, folno kislino in vlaknine. Prav zaradi teh sestavin je pomembno, da ga uvrstimo v našo prehrano, če želimo, da je le – ta uravnotežena.
Več o meni
“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.
Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.
Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.
Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.
Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.
Sledite mi lahko tudi vi!
Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.
Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.