KUHAJMO SKUPAJ: Topla jabolčna pita s sladoledom

Topla jabolčna pita s sladoledom (foto: Selma Bizjak)

Jesen je čas jabolk. Tistih rahlo kiselkastih in sočnih, po možnosti iz domačega sadovnjaka. In prav z jabolki lahko pripravimo odlično pito, ki jo še toplo postrežemo s kepico sladoleda, ki se ob stiku z njo hitro zmehča in naredi to preprosto sladico nekaj božanskega.

Za okrogel pekač premera 26 – 28 cm potrebujemo:

Za krhko testo: 100 g masla, 60 g sladkorja, 1 zavitek vanili sladkorja, 2 čž začimbne mešanice Sladkorna ljubezen Trije kralji, ščepec soli, 1 manjše jajce, 220 g moke

Za jabolčni nadev: 1 kg sočnih jabolk, 2 čž limoninega soka, 1 jž začimbne mešanice Sladkorna ljubezen Trije kralji

Za krhek cimetov drobljenec: 150 g moke, 85 g masla, 60 g sladkorja, 1 1/2 čž cimeta

Za dodatek: vanilijev ali orehov sladoled

Priprava:

Najprej pripravimo krhko testo.

  1. Mehko maslo, sladkor, vanili sladkor, Sladkorno ljubezen in sol v mešalniku vmešamo. Mešamo toliko časa, da postane maslo voljno.
  2. Vmešamo jajce.
  3. Postopoma vmešamo presejano moko.
  4. Maso vzamemo iz posode in jo ročno zamesimo.
  5. Oblikujemo kroglo, ki jo zavijem v prozorno živilsko folijo in jo za 1 uro postavimo v hladilnik.

Sledi priprava krhkega cimetovega drobljenca.

  1. V skledi zmehčamo maslo, dodamo sladkor, cimet in na koncu še presejano moko.
  2. Vse skupaj drobno pregnetemo z dlanmi.
  3. Zavijemo v prozorno folijo za živila in postavimo v hladilnik.

Nato pripravimo še jabolčni nadev.

  1. Jabolka opremo, razpolovimo, odstranimo osrednji del s pečkami in jih narežemo na majhne kocke. V kolikor ne uporabljamo bio jabolk, jih olupimo.
  2. V skledi dodamo limonin sok, začimbno mešanico Sladkorna ljubezen.
  3. Dobro premešamo in pustimo nekaj časa stati, da se sestavine med seboj povežejo.

Priprava Tople jabolčne pite:

  1. Pečico segrejemo na 160°C.
  2. Pekač namažemo z maslom.
  3. Krhko testo razvaljamo v krog, dodamo nekaj cm, da bo v pekaču nastal rob.
  4. Z vilicami večkrat enakomerno prebodemo razvaljano krhko testo.
  5. Testo na dnu pekača na tanko premažemo z jabolčno marmelado (lahko nadomestimo z marelično).
  6. Nadevamo vsa na kocke narezana jabolka z dodatki.
  7. Prelijemo s sladko cimetovo tekočino, ki je ostala pri jabolčnem nadevu.
  8. Po vrhu nadeva s prsti nadrobimo krhko cimetovo testo.
  9. Postavimo v pečico, na srednje vodilo in pečemo 30 – 35 minut.
  10. Pečenost preverimo z lesenim nabodalcem.
  11. Pečeno pito vzamemo iz pečice, jo malce ohladimo in posujemo z mešanico kristalnega sladkorja in cimeta.
  12. Še toplo narežemo na trikotnike.
  13. Postavimo na desertni krožnik in na vsak kos pite dodamo manjšo kepico sladoleda.
Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.