To zelenjavno prilogo lahko sicer uživamo kot samostojno jed. Piko na i tej hitro pripravljeni jedi s svojo sladko noto doda balzamični kis.
Za 4 osebe (priloga) potrebujemo: 500 g brstičnega ohrovta, 2 korenčka, 1 strok česna, olje, sol, 1.5 dl zelenjavne jušne osnove, sveže sesekljan petršilj, 1 čž balzamičnega kisa*, glazura iz balzamičnega kisa
*namesto balzamičnega kisa lahko uporabite sojino omako
Priprava:
- Brstičnemu ohrovtu odrežemo spodnji trši del in morebitne poškodovane liste.
- Operemo ga v hladni vodi.
- Vsakega prerežemo ga na polovico.
- Ostrgamo korenček, ga operemo in narežemo na ne preveč tanke kolobarje.
- V globoki ponvi segrejemo olje in dodamo strt strok česna. Počakamo, da česen zadiši.
- Takrat dodamo brstični ohrovt in na kolobarje narezan korenček.
- Zelenjavo prepražimo, rahlo solimo, nato pa zalijemo z zelenjavno jušno osnovo in pokrito približno 10 minut dušimo.
- Ko je zelenjava dovolj mehka, odkrijemo in dodamo še čajno žličko balzamičnega kisa.
- Zelenjavo v ponvi pretresemo in počakamo minuto.
- Ob serviranju zelenjavo posujemo s sesekljanim peteršiljem in po želji z nekaj kapljicami glazure iz balzamičnega kisa.
- Ponudimo lahko k vsaki mesni jedi kot prilogo ali kot samostojno vegetarijansko jed.
Več o meni
“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.
Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.
Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.
Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.
Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.
Sledite mi lahko tudi vi!
Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.
Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.