KUHAJMO SKUPAJ: poletna kavna osvežitev

Foto: Selma Bizjak

Creme Caffe – poletna kavna osvežitev. Za vse ljubitelje kave je ta ledeno hladna sladica več kot odlična za vroče poletne dni.

Za 8 kozarcev

Potrebujemo:

Za kremo: 4 skodelice kave (ca. 2 dl), 4-5 rumenjakov, 120 g sladkorja, 250 ml smetane za stepanje

Za dekoracijo: 150 ml smetane za stepanje , 25 g sladkorja v prahu, kakav v prahu, 8 lešnikovih ali kakavovih palčk

Potrebujemo še: 8 steklenih kozarcev

Čas priprave: 30 minut

Čas ohlajanja v hladilniku: 2 h

  1. Skuhamo kavo in v njej raztopimo sladkor.
  2. Rumenjake prelijemo z vročo kavo. Mešamo dokler se ne ohladi.
  3. Smetano stepemo, da postane čvrsta. Dodamo jo v lonček s kavo in rumenjaki. Dobro in pazljivo premešamo.
  4. Razdelimo v kozarce in postavimo v hladilnik za 2 uri.
  5. Preden postrežemo, stepemo smetano s sladkorjem v prahu in jo dodamo na vrh kavne kreme.
  6. Dekoriramo in postrežemo.

Tako pripravljeno kavno kremo lahko uporabimo tudi za kremo pri biskvitnih sladicah. V maso vmešamo 3 lističe želatine.

Če želimo, da bo smetana res čvrsta moramo tekočo smetano imeti zelo ohlajeno.

Sladkor vmešamo šele tik preden je smetana popolnoma čvrsta.

Za sladkanje smetane je bolje uporabiti sladkor v prahu.

Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.