KUHAJMO SKUPAJ: Panakota z jagodnim prelivom

Panakota z jagodnim prelivom. (foto: Selma Bizjak)

Panakota (panna cotta) z jagodnim prelivom. Italijanska sladica, ki s svojim okusom in videzom prepriča vsakega sladokusca. Smetanast okus dopolnite z jagodami.

Potrebujemo:
Za 6 porcij: 500 ml smetane za stepanje, 120 g sladkorja, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 1 jušna žlica ruma, 4 lističe želatine

Za preliv: 250g svežih jagod, sladkor po okusu, nekaj kapljic limoninega soka

Za dekoracijo: nekaj borovnic ali ostalega sadja po želji, bourbonska vanilija, lističi melise ali mete.

Foto: Selma Bizjak

Postopek priprave:

  1. Liste želatine namočimo v mrzli vodi.
  2. Smetano prelijemo v manjši lonec, dodamo sladkor, vaniljev sladkor ter rum. Nenehno mešamo, dokler ne zavre. Nato temperaturo kuhanja zmanjšamo in pustimo, da rahlo vre 10 minut. Med vrenjem večkrat premešamo. Po 10 minutah lonec odstranimo in vmešamo ožete lističe želatine. Z ročno metlico dobro premešamo, da se želatina popolnoma raztopi.
  3. Kuhano smetano prelijemo v modelčke ali kozarčke ter za vsaj 5 ur postavimo v hladilnik.
  4. Preden postrežemo, pripravimo še preliv. Poljubno sadje segrejemo skupaj s sladkorjem in pretlačimo, dodamo nekaj kapljic limoninega soka. Preliv ohladimo in prelijemo čez panakoto oziroma dodamo v kozarčke. Dekoriramo s svežim sadjem.

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.