Za približno 30 štraub potrebujemo:
500 g mehke bele moke, 3 jajca, 40 g sladkorja, 20 g svinjske masti, 1 kozarček šnopsa ali belega vina, ščepec soli
In še: sladkor v prahu za posip, arašidovo olje (arašidovo jim da poseben okus, lahko je pa tudi sončnično) za cvrtje
- Pripravimo delovno površino na kateri bomo mesili.
- Moko presejemo na delovno površino.
- Dodamo sladkor, mast, belo vino in jajca.
- Vse dobro pregnetemo z dlanmi.
- Ko je masa dovolj elastična in homogena, brez grudic, testo razvaljamo na pomokani delovni površini.
- Debelina razvaljanega testa naj bo 2 mm.
- Testo razrežemo na pravokotnike.
- Vsak pravokotnik pa po sredini dolžine še zarežemo, vendar ne do robov. Po želji jih lahko obrnemo skozi zarezo, da dobijo bolj zanimivo obliko. (kot moje na fotografiji).
- Olje segrejemo v dovolj veliki in visoki ponvi.
- Ko je dovolj vroče, polagamo štraube v olje in počakamo, da se spodnja stran lepo zlato rumeno ocvre. Takrat jo obrnemo in počakamo, da je še ta stran enake barve.
- S penovko previdno pobiramo ocvrte štraube iz olja in jih polagamo na krožnik, ki smo ga predhodno obložili s papirnato brisačko, ki bo posrkala odvečno olje.
- Mlačne štraube posipamo s sladkorjem v prahu.
Več o meni
“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.
Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.
Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.
Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.
Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.
Sledite mi lahko tudi vi!
Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.
Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.