KUHAJMO SKUPAJ: Nonina jota s kislo repo in mlečnimi žemljicami

Jota in žemljice (foto: Selma Bizjak)

Za joto: 1 kozarec kisle repe, 250 g rjavega fižola, 300 g krompirja, 1 strok česna, 100 g prekajenih rebrc, 80 g hamburške slanine, moka, 1 čajna žlička mlete rdeče paprike, olje, sol, poper, lovorjev list, paradižnikov koncentrat v tubi.

Priprava:

Krompir olupimo in narežemo na kocke. Skuhamo ga v malo slane vode.
V drugem loncu skuhamo repo s strtim strokom česna.
Kuhan krompir pretlačimo v vodi, v kateri se je kuhal.
Repi odstranimo tretjino vode in jo prihranimo.
K repi prilijemo pretlačen krompir ter dodamo fižol in prekajeno rebro. Kuhamo 20 minut.
V ponvi na maščobi najprej pocvremo slanino. Ocvrto damo v lonec k repi.
Pripravimo prežganje.
Na vroči maščobi zarumenimo moko. Ponev odstranimo in dodamo mleto papriko ter kumino. Dobro premešamo in vlijemo k repi.
Vse dobro premešamo, da ne nastanejo grudice.
Dodamo še lovorjev list.
Popramo ter po potrebi solimo.
Vse skupaj na zmerni temperaturi kuhamo še 25 minut.

Foto: Selma Bizjak

Mlečne žemljice

Testo zamesimo še preden se lotimo kuhe jote.

za 6 – 8 žemljic

550 g moke, 90 g sladkorja, 50 g masla, 300 ml mlačnega mleka, 10 g svežega kvasa, 10 g soli, 1 jajce za premaz, bučna semena

Priprava:

Iz 1 dl mlačnega mleka, žličke sladkorja, kvasa in malce moke pripravimo kvasec.
Ko se aktivira, ga dodamo k presejani moki ter preostalim sestavinam.
Umesimo gladko testo. Postavimo ga na toplo in pokrijemo s krpo iz blaga.
Testo naj vzhaja vsaj 1 uro.
Nato ga predenemo na pomokano delovno površino in razvaljamo v pravokotnik.
Iz večjega pravokotnika izrežemo več manjših, ki jih potem zavijemo od enega konca proti drugemu.
Tako pripravljene žemljice naj vzhajajo še 15 minut.
Razžvrkljamo jajce in z njim premažemo surove žemljice.
Na vsako žemljico dodamo nekaj bučnih semen.
Postavimo v predogreto pečico na 180 stopinj Celzija.
Pečemo 30 – 35 minut oziroma toliko časa, da postanejo lepe, zlato rjave barve.
Pečenost preverimo z lesenim nabodalcem.
Žemljice še mlačne ponudimo k joti.

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z vami kuha Selma Bizjak.