Za joto: 1 kozarec kisle repe, 250 g rjavega fižola, 300 g krompirja, 1 strok česna, 100 g prekajenih rebrc, 80 g hamburške slanine, moka, 1 čajna žlička mlete rdeče paprike, olje, sol, poper, lovorjev list, paradižnikov koncentrat v tubi.
Priprava:
Krompir olupimo in narežemo na kocke. Skuhamo ga v malo slane vode.
V drugem loncu skuhamo repo s strtim strokom česna.
Kuhan krompir pretlačimo v vodi, v kateri se je kuhal.
Repi odstranimo tretjino vode in jo prihranimo.
K repi prilijemo pretlačen krompir ter dodamo fižol in prekajeno rebro. Kuhamo 20 minut.
V ponvi na maščobi najprej pocvremo slanino. Ocvrto damo v lonec k repi.
Pripravimo prežganje.
Na vroči maščobi zarumenimo moko. Ponev odstranimo in dodamo mleto papriko ter kumino. Dobro premešamo in vlijemo k repi.
Vse dobro premešamo, da ne nastanejo grudice.
Dodamo še lovorjev list.
Popramo ter po potrebi solimo.
Vse skupaj na zmerni temperaturi kuhamo še 25 minut.
Mlečne žemljice
Testo zamesimo še preden se lotimo kuhe jote.
za 6 – 8 žemljic
550 g moke, 90 g sladkorja, 50 g masla, 300 ml mlačnega mleka, 10 g svežega kvasa, 10 g soli, 1 jajce za premaz, bučna semena
Priprava:
Iz 1 dl mlačnega mleka, žličke sladkorja, kvasa in malce moke pripravimo kvasec.
Ko se aktivira, ga dodamo k presejani moki ter preostalim sestavinam.
Umesimo gladko testo. Postavimo ga na toplo in pokrijemo s krpo iz blaga.
Testo naj vzhaja vsaj 1 uro.
Nato ga predenemo na pomokano delovno površino in razvaljamo v pravokotnik.
Iz večjega pravokotnika izrežemo več manjših, ki jih potem zavijemo od enega konca proti drugemu.
Tako pripravljene žemljice naj vzhajajo še 15 minut.
Razžvrkljamo jajce in z njim premažemo surove žemljice.
Na vsako žemljico dodamo nekaj bučnih semen.
Postavimo v predogreto pečico na 180 stopinj Celzija.
Pečemo 30 – 35 minut oziroma toliko časa, da postanejo lepe, zlato rjave barve.
Pečenost preverimo z lesenim nabodalcem.
Žemljice še mlačne ponudimo k joti.
Več o meni
“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.
Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.
Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.
Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.
Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.
Sledite mi lahko tudi vi!
Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.
Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.