KUHAJMO SKUPAJ: Losos s hladno omako iz avokada

Losos s hladno omako iz avokada (foto: selma Bizjak)

Losos je ena redkih rib, ki jih imam rada. Ker zadnje čase obožujem tudi avokado, se mi je “zaluštala” tale kombinacija – Losos s hladno omako iz avokada.

Za 2 osebi potrebujemo:

300 g lososa (dandanes lahko v trgovini že izbiramo različno začinjene kose lososovega fileja ali pa naravnega; sama sem izbrala različico z mešanico poprov), oljčno olje, maslo, vejica svežega rožmarina, limona, nekaj lističev sveže bazilike

Za hladno omako iz avokada potrebujemo:

1 dozorjen avokado, 1 jž oljčnega olja, 1 manjši strok česna, sveže iztisnjen sok 1/2 limone, 1 jž kisle smetane, ščepec soli, voda (po potrebi)

Priprava:

  1. Ognjevaren pekač obložimo s peki papirjem.
  2. Dodamo lososa.
  3. Prilijemo nekaj oljčnega olja in na losos dodamo rezino masla ter rezino limone.
  4. Zraven pa še vejico svežega rožmarina.
  5. Pečemo v prej ogreti pečici na 180° C 15 – 20 minut (odvisno od velikosti lososa).
  6. Medtem pripravimo hladno omako iz avokada, ki ga razpolovimo, mu odstranimo koščico in ga z žličko izdolbemo iz lupine v manjšo posodo.
  7. Dodamo oljčno olje, manjši strok česna, iztisnjen sok 1/2 limone, kislo smetano, sol.
  8. Vse skupaj obdelamo s paličnim mešalnikom.
  9. V kolikor se nam dobljena omaka zdi preveč gosta dodamo malo vode in še enkrat premešamo.
  10. Omako do uporabe hranimo v hladilniku.
  11. Ko je losos pečen, na krožnik damo nekaj žlic hladne omake iz avokada. Čez omako pa damo kos pečenega lososa.
  12. Vse skupaj posujemo s sesekljanimi lističi sveže bazilike.
Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.