KUHAJMO SKUPAJ: Listnati žepki s šparglji

Listnati žepki s šparglji (foto: selma Bizjak)

Med prve vrste pomladanske zelenjave spadajo tudi vedno bolj priljubljeni šparglji, ki jim pripisujejo kar nekaj zdravilnih učinkov na telo. Imajo namreč odlično moč razstrupljanja in iz telesa odvajajo odvečno vodo. V kulinariki jih lahko pripravimo na različne načine. Poznamo divje in gojene šparglje.

Za 6 žepkov (2 – 3 osebe) potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa, 18 špargljev približno enake debeline, 12 rezin pečenega pršuta, 80 g tanko ribanih rezin parmezana, jajce za premaz

Priprava:

  1. Špargljem odlomimo spodnji, trši del, jih operemo in osušimo s papirnato brisačko.
  2. Listnato testo narežemo na 6 enakih pravokotnikov. Za lepši videz reza uporabimo vrtljivo rezilo z valovito oblikovanim rezilom.
  3. Na vsako ploščo listnatega testa položimo dve rezini pečenega pršuta.
  4. Na pršut položimo po tri šparglje.
  5. Na oboje položimo nekaj tankih rezin parmezana.
  6. Sestavine žepkov najprej prekrijemo z eno stranjo listnatega testa, nato pa še z drugo.
  7. Listnato testo premažemo z razžvrkljanim jajcem. Enako premažemo dele špargljev, ki gledajo iz žepkov.
  8. Postavimo v prej ogreto pečico na 200°C in pečemo 20– 25 minut, oziroma toliko časa, da je testo lepo zlato rjavo obarvano.
  9. Pečene še tople serviramo na krožnike in ponudimo.

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.