KUHAJMO SKUPAJ: Ledeni jogurt na palčki

Ledeni jogurt na palčki (foto: Selma Bizjak)

Ledeni jogurt na palčki – idealna osvežitev za poletne dni. Za majhne in velike otroke. Sadni pire lahko pripravimo iz sadja, ki nam je najljubše.

Potrebujemo:
Za 6 oseb

Za ledeni jogurt: 250 g jogurta (po želji lahko z okusom), 250 ml smetane za stepanje
Za sadni pire: 200 g svežih borovnic in malin, 1 bio limono (naribano lupinico ter sok), 10 lističev mete, 60 g sladkorja
Za piškotni posip: 100 g navadnih keksov, 40 g masla
Potrebujemo še: 6 plastičnih lončkov, 6 lesenih ali plastičnih palčk

Čas priprave: 25 minut
Čas kuhanja: 15 minut
Čas ohlajanja v zamrzovalniku: min 6 h

  1. Najprej pripravimo sadni pire. V lončku zamešamo oprane borovnice in maline, sladkor, naribano limonino lupinico, 70 ml limoninega soka ter oprane lističe mete.
  2. Na zmernem ognju mešamo. Odstavimo in ohladimo preden nadevamo v plastične lončke. Morda se vam bo zdelo preveč tekoče, a se zgosti, ko je ohlajeno.
  3. Smetano stepemo, da postane čvrsta. Nato vanjo z lopatko vmešamo še jogurt. To storimo previdno, da nam smetana ne razpade. Tako pripravljeno jogurtovo zmes postavimo v zamrzovalnik in pripravimo še piškotni posip.
  4. Piškote grobo zdrobimo in jih zamešamo s stopljenim maslom.
  5. V plastične lončke izmenoma nalagamo sadni pire in jogurtov sladoled, zaključimo pa s piškotnim posipom.
  6. V sredino nadevanega lončka zapičimo še leseno ali plastično palčko in vsaj za šest ur postavimo v zmrzovalnik v zamrzovalnik.
  7. Pred serviranjem plastični lonček prerežemo po dolžini in ga odstranimo.

Uporabimo lahko jogurt z okusom.
Borovnice in maline lahko zamenjamo s poljubnim sadjem.
Namesto posameznih »lučk« lahko pripravimo sladoled v posodi. Najprej nadevamo v posodo zmes jogurta in smetane, nato dodamo sadni pire, znova zmes jogurta in smetane ter še enkrat sadni pire. Ponavljamo dokler ne porabimo vseh sestavin. Z lesenim nabodalcem naredimo nekaj vijug, da se mase med seboj porazdelijo. Posodo pokrijemo in postavimo v zamrzovalnik. Kepice ledenega jogurta serviramo v skodelicah.

Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.