Zaskrbljujoče: Dopust na Hrvaškem, nato pa obvezna karantena?

Na Hrvaškem v zadnjih dneh poročajo o porastu okužb z novim koronavirusom.. (foto: Pixabay.com)

Minister za zdravje Tomaž Gantar je v oddaji 24ur zvečer v ponedeljek izrazil zaskrbljenost zaradi razmer glede novega koronavirusa na Hrvaškem. “Seveda me skrbi, strah me je, da bi se situacija poslabšala. Hrvaška v resnici postaja epidemiološko nevarna država, tudi glede ponovnega širjenja virusa v Sloveniji. Skrb je na mestu,” je dejal.

Takoj, ko se bo povečalo število okužb v Sloveniji in bo ugotovljeno, da so te vnešene iz Hrvaške ali pa če se bo tam to višje število okuženih na dnevni ravni ustalilo, bo država postala rdeča cona in bo uvedena karantena za vse, ki prihajajo iz Hrvaške,” je pojasnil Gantar, piše na portalu 24ur.

Ob vstopu iz držav na rdečem seznamu v Slovenijo je obvezna karantena.

Minister je državljane, ki se odpravljajo na Hrvaško, opozoril, da se lahko zgodi, da ob povratku v državo naletijo na karanteno, če ne bodo spremljali obvestil. “Glede na to, da se Hrvaška giblje v nevarnem območju, je ta nevarnost realna,” je dodal.

Izrazil je tudi skrb, ker le malo ljudi še upošteva zaščitne ukrepe. Povsod število okuženih narašča, zadeva ni zaključena, je opozoril.

Na Hrvaškem v zadnjih dneh poročajo o porastu okužb z novim koronavirusom. V ponedeljek so sporočili, da jih je bilo v enem dnevu 19, dan pred tem pa 18.

Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so za STA v ponedeljek povedali, da je Hrvaška, kjer v zadnjih dneh beležijo porast okužb z novim koronavirusom, še vedno epidemiološko varna država, iz katere je mogoče v Slovenijo vstopati brez omejitev.

Glede varnih držav od samega začetka uporabljajo transparente kriterije, to je manj kot deset novih okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh in skupno 10.000 testov na milijon prebivalcev. Dodali so, da epidemiološko stanje spremljajo ves čas in vsak dan sproti vključujejo v izračun.

STA