KUHAJMO SKUPAJ: Kuhano belo vino

Kuhano belo vino (foto: Selma Bizjak)

»Kuhanček« je tradicionalna pijača s katero ogrejemo telo in duha v zimskem času, z njo pa radi popestrimo tudi večere v prazničnem decembru.

Potrebujemo: 750 ml belega vina (priporočam sorto Rumeni Muškat), 300 ml bio jabolčnega soka, 1 bio pomarančo, 2 bio mandarini, 3 cm ingverja, 1 palčko cimeta, 1 zvezdast janež, 6 klinčkov, 5 jž sladkorja (lahko nadomestimo z medom)

Priprava:

  1. Ingver olupimo in narežemo na tanjše kolobarje.
  2. V kolikor uporabljamo bio citruse, jih skupaj z olupkom narežemo na kolobarje. V nasprotnem primeru jih prej olupimo.
  3. Vse damo v lonec, prilijemo vino in jabolčni sok ter dodamo palčko cimeta, zvezdast janež, klinčke in sladkor (lahko ga tudi izpustimo).
  4. Pokrijemo in pustimo eno uro, da se sestavine prepojijo.
  5. Nato vino z dodatki skuhamo.
  6. Ko vino zavre, počakamo 5 minut, nato temperaturo kuhališča zmanjšamo in kuhamo še 10 minut.
  7. Kuhano vino pokrijemo in pustimo, da postoji 45 minut, nato ga precedimo v kozarce in ponudimo še toplega.

Na zdravje!

Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.