»Kuhanček« je tradicionalna pijača s katero ogrejemo telo in duha v zimskem času, z njo pa radi popestrimo tudi večere v prazničnem decembru.
Potrebujemo: 750 ml belega vina (priporočam sorto Rumeni Muškat), 300 ml bio jabolčnega soka, 1 bio pomarančo, 2 bio mandarini, 3 cm ingverja, 1 palčko cimeta, 1 zvezdast janež, 6 klinčkov, 5 jž sladkorja (lahko nadomestimo z medom)
Priprava:
- Ingver olupimo in narežemo na tanjše kolobarje.
- V kolikor uporabljamo bio citruse, jih skupaj z olupkom narežemo na kolobarje. V nasprotnem primeru jih prej olupimo.
- Vse damo v lonec, prilijemo vino in jabolčni sok ter dodamo palčko cimeta, zvezdast janež, klinčke in sladkor (lahko ga tudi izpustimo).
- Pokrijemo in pustimo eno uro, da se sestavine prepojijo.
- Nato vino z dodatki skuhamo.
- Ko vino zavre, počakamo 5 minut, nato temperaturo kuhališča zmanjšamo in kuhamo še 10 minut.
- Kuhano vino pokrijemo in pustimo, da postoji 45 minut, nato ga precedimo v kozarce in ponudimo še toplega.
Na zdravje!
Več o meni
“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.
Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.
Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.
Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.
Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.
Sledite mi lahko tudi vi!
Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.
Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.