Ideja za okusno, hitro pripravljeno in poceni kosilo. Kremasta rižota s porom je okusna in nasitna jed, ki je pripravljena v slabih dvajsetih minutah. Kremasto strukturo rižote dosežemo tako, da kuhani rižoti vmešamo maslo in parmezan.
Za 2 osebi potrebujemo: 300 g riža za rižote (Arborio, Carnaroli ali Sant’Andrea), 1 srednje velik por, 3 jušne žlice oljčnega olja, 50 ml belega vina, 650 ml bistre zelenjavne juhe ali zelenjavne jušne osnove, sol, 70 g masla, 100 g ribanega parmezana
Priprava:
- Por očistimo, odstranimo vrhnji temni zelen del in ga narežemo na tanke kolobarje.
- Operemo ga pod tekočo vodo in ga osušimo.
- Tudi riž operemo pod tekočo vodo in ga v cedilu osušimo.
- V večji ponvi segrejemo oljčno olje in na njemu na hitro popražimo por.
- Dodamo riž in ga posteklenimo.
- Najprej ga zalijemo z belim vino, počakamo, da izpari.
- Nato prilijemo polovico zelenjavne juhe.
- Pokrijemo in počasi kuhamo, vmes premešamo.
- Ko izpari vsa tekočina, prilijemo še drugo polovico zelenjavne jušne osnove.
- Kuhamo odkrito, nenehno mešamo.
- Ko je riž kuhan (upoštevamo priporočen čas proizvajalca), kuhališče izklopimo.
- Po okusu rižoto solimo.
- Vmešamo maslo in riban parmezan.
- Počakamo nekaj minut, da se sestavine med seboj povežejo in jed serviramo.
Več o meni
“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.
Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.
Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.
Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.
Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.
Sledite mi lahko tudi vi!
Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.
Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.