KUHAJMO SKUPAJ: Kremasta rižota s porom

Foto: Selma Bizjak

Ideja za okusno, hitro pripravljeno in poceni kosilo. Kremasta rižota s porom je okusna in nasitna jed, ki je pripravljena v slabih dvajsetih minutah. Kremasto strukturo rižote dosežemo tako, da kuhani rižoti vmešamo maslo in parmezan.

Za 2 osebi potrebujemo: 300 g riža za rižote (Arborio, Carnaroli ali Sant’Andrea), 1 srednje velik por, 3 jušne žlice oljčnega olja, 50 ml belega vina, 650 ml bistre zelenjavne juhe ali zelenjavne jušne osnove, sol, 70 g masla, 100 g ribanega parmezana

Priprava:

  1. Por očistimo, odstranimo vrhnji temni zelen del in ga narežemo na tanke kolobarje.
  2. Operemo ga pod tekočo vodo in ga osušimo.
  3. Tudi riž operemo pod tekočo vodo in ga v cedilu osušimo.
  4. V večji ponvi segrejemo oljčno olje in na njemu na hitro popražimo por.
  5. Dodamo riž in ga posteklenimo.
  6. Najprej ga zalijemo z belim vino, počakamo, da izpari.
  7. Nato prilijemo polovico zelenjavne juhe.
  8. Pokrijemo in počasi kuhamo, vmes premešamo.
  9. Ko izpari vsa tekočina, prilijemo še drugo polovico zelenjavne jušne osnove.
  10. Kuhamo odkrito, nenehno mešamo.
  11. Ko je riž kuhan (upoštevamo priporočen čas proizvajalca), kuhališče izklopimo.
  12. Po okusu rižoto solimo.
  13. Vmešamo maslo in riban parmezan.
  14. Počakamo nekaj minut, da se sestavine med seboj povežejo in jed serviramo.

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.