Recept za moje domače njoke že poznate, če pa slučajno ne, potem jih najdete na tej povezavi:
Njoki ali krompirjevi svaljki – Sladko slane brbončice (sladkoslanebrboncice.si)
Ena od omak, ki se lepo poda k tej krompirjevi jedi, je omaka iz masla, smetane in svežega žajblja*.
Žajbelj je zelišče, ki ga v kuhinji lahko dodajamo predvsem v mesne, fižolove in krompirjeve jedi. Ima zelo močan in izrazit okus, ki je nekaterim všeč, spet drugim pa ne.
Za 4 osebe potrebujemo:
500 ml smetane za stepanje (priporočam Pomurske mlekarne), debelejša rezina masla, 10 – 12 ( +4 za dekoracijo) lističev svežega žajblja, parmezan
Priprava:
- Rezino masla raztopimo v manjšem loncu in na njem podušimo oprane in osušene lističe žajblja.
- Ko žajbelj zadiši, prilijemo tekočo smetano za stepanje.
- Počakamo, da zavre in mešamo do želene gostote.
- Omako prelijemo čez njoke, ki smo jih že razdelili na krožnike.
- Dodamo po en svež listič žajblja na krožnik.
- Zraven ponudimo riban parmezan.
Več o meni
“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.
Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.
Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.
Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.
Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.
Sledite mi lahko tudi vi!
Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.
Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.