KUHAJMO SKUPAJ: Domači njoki v omaki iz smetane in žajblja

Recept za moje domače njoke že poznate, če pa slučajno ne, potem jih najdete na tej povezavi:

Njoki ali krompirjevi svaljki – Sladko slane brbončice (sladkoslanebrboncice.si)

Ena od omak, ki se lepo poda k tej krompirjevi jedi, je omaka iz masla, smetane in svežega žajblja*.

Žajbelj je zelišče, ki ga v kuhinji lahko dodajamo predvsem v mesne, fižolove in krompirjeve jedi. Ima zelo močan in izrazit okus, ki je nekaterim všeč, spet drugim pa ne.

Za 4 osebe potrebujemo:

500 ml smetane za stepanje (priporočam Pomurske mlekarne), debelejša rezina masla, 10 – 12 ( +4 za dekoracijo) lističev svežega žajblja, parmezan

Priprava:

  1. Rezino masla raztopimo v manjšem loncu in na njem podušimo oprane in osušene lističe žajblja.
  2. Ko žajbelj zadiši, prilijemo tekočo smetano za stepanje.
  3. Počakamo, da zavre in mešamo do želene gostote.
  4. Omako prelijemo čez njoke, ki smo jih že razdelili na krožnike.
  5. Dodamo po en svež listič žajblja na krožnik.
  6. Zraven ponudimo riban parmezan.

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.