Ali veste: Koliko perila lahko daste v pralni stroj?

Foto: Pixabay.com

Tudi vi nehote počnete te napake pri pranju perila? Imate občutek, da pralni stroj ne opere dobro? Koliko perila se lahko pere v pralnem stroju? Preberite.

Osnovne podatke, kako negovati perilo, sporočajo simboli o negi, ki jih najdemo na vseh tekstilnih izdelkih,” pojasnjujejo pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

Izdelki, ki jih lahko peremo, so opremljeni s simbolom kadice, v kateri je številka. Ta označuje temperaturo pranja in pomeni najvišjo dovoljeno temperaturo pranja. Pod kadico so lahko črtice, ki sporočajo občutljivost tkanine.

Katere vrste perila lahko damo v stroj v količini, kot je zmogljivost stroja?

Oblačila in druge tekstilne izdelke (brisače, kuhinjske krpe, posteljnino), ki pod kadico nimajo črtic, lahko dajemo v stroj v količini, kot je zmogljivost stroja. V praksi to pomeni, da je nad perilom v bobnu še dovolj prostora za prečno obrnjeno dlan.

Izdelke z eno črtico peremo v manjših količinah, v večini strojev to pomeni pol manj perila, kot je zmogljivost stroja, izdelki z dvema črticama pa so na mehanske učinke tako občutljivi, da jih je priporočljivo prati v še manjših količinah (približno tretjina polne zmogljivosti), drugače se lahko poškodujejo, spremenijo lastnosti in/ali videz (zmečkanine), pojasnjujejo pri Zvezi potrošnikov Slovenije.