Za boljše zdravje jejte živila, ki vsebujejo cink

Tudi ribe so bogate s cinkom. (foto: Pixabay.com)

Ste pogosto prehlajeni, imate slabšo imunsko odpornost? Morda vam primanjkuje cinka, kar je pogosta težava mnogih. Cink moramo vnašati v telo z zdravimi živili, če je slednjega premalo, hitreje zbolimo, pojavijo pa se lahko tudi težave z ledvicami in prebavo.

Cink je pomemben za mnoge procese, ki se odvijajo v našem organizmu, med drugimi stimulira delovanje žlez in uravnava hormone, pomaga pri proizvodnji belih krvničk, odgovoren je za dobro imunsko odpornost.

Če nam primanjkuje cinka, se lahko pojavijo številne bolezenske nevšečnosti, med drugim telo ne proizvaja dovolj vitamina D, v naše telo se ne absorbirata selen in vitamin A, pride lahko do težav živčnega sistema, koža se hitreje stara, slabi se zdravje las in nohtov.

Bučna in sončnična semena vsebujejo veliko cinka. (foto: Pixabay.com)

Koliko cinka potrebuje dnevno odrasla oseba?
Za pravilno delovanje organizma potrebujemo 30 mg cinka na dan. če pa smo fizično bolj aktivni, pa od 40 do 45 mg.

Kje najdemo največ cinka?
Cink lahko vnašate v telo s pomočjo prehranskih dodatkov, prav tako pa ga je veliko v kuhani govedini, v kisli hrani (kislo, zelje, repa), v perutnini, tuni in sardinah, leči, v sončničnih in bučnih semenih.

Kakšni so znaki, ki nakazujejo, da nam lahko primanjkuje cinka?
Pojavi se napihnjenost, prebava je neredna, pride lahko tudi do anemije, poveča se utrujenost, smo brez energije, pogosto smo prehlajeni.