3 triki za odmašitev odtokov

Zamašen odtok lahko poskušate odmašiti s preprostimi nasveti. (foto: Freepik.com)

Zamašeni odtoki so zagotovo težava, ki doleti vsako gospodinjstvo. Največkrat se zamaši odtok v umivalniku v kopalnici, pa tudi v kuhinji. Razlog za to je uporaba detergentov, raznih mil, čistil, odtok se zamaši zaradi ostankov hrane, v kopalnici pa največkrat zaradi las.

Preberite tri nasvete, s katerimi lahko poskusite, ko boste naslednjič imeli težave z zamašenimi odtoki.

Žica
Najbolj enostavna rešitev je uporaba žice. Potrebujete daljšo in tanjšo žico, ki jo na enem koncu ukrivite v kljukico. Nato jo previdno spustite v odtok in s pomočjo kljukice poskušate odstraniti čim več umazanije, zaradi katere se je odtok zamašil. Potrebovali boste nekaj potrpljenja in natančnosti, iz odtoka boste zagotovo potegnili kar nekaj umazanije. Ko prenehate s čiščenjem z žico, pa v odtok nalijte še liter do dva vrele vode.

Alkoholni kis v kombinaciji s sodo bikarbono vam lahko pomaga odmašiti odtok. (foto: Freepik.com)

Soda bikarbona in alkoholni kis
Uporabite lahko tudi trik s sodo bikarbono in alkoholnim kisom. Najprej v odtok nasujte približno sto gramov sode bikarbone, nato pa čez nalijte še deciliter in pol alkoholnega kisa in takoj zamašite odtok ter ga obtežite. Soda bikarbona in alkoholni kis bosta ustvarili reakcijo, močno penjenje. Pustite pol ure, nato pa segrejte liter vode in vrelo zlijte v odtok.

Sol, boraks in alkoholni kis
Uporabite pa lahko tudi tretji trik, to je kombinacijo soli, boraksa in alkoholnega kisa. V posodo nasujte četrt skodelice soli, četrt skodelice boraksa in pol skodelice alkoholnega kisa. Zmešajte in dobljeno nalijte v odtok. Nato čez zlijte še liter vrele vode.