Zadnji podatki: V Sloveniji potrjenih 632 okužb s koronavirusom, umrlo jih je 9

(foto: Freepik.com)

V četrtek so našteli 70 novih okužb z novim koronavirusom, skupaj je v Sloveniji tako potrjenih 632 primerov. Do četrtka so opravili 18.369 testiranj, samo v četrtek 1075. Hospitaliziranih je bilo 90 oseb, 22 jih je bilo na intenzivni negi, je objavila vlada. Zaradi covida-19 pa je po zadnjih podatkih umrlo že devet oseb, poroča STA.

Krizni štab Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor je sicer medtem sprejel sklep o aktivaciji faze 5, ki bo zaradi omejevanja širjenja novega koronavirusa veljala od ponedeljka. Kot so danes sporočili iz mariborske bolnišnice, so se za to odločili zaradi hitrega naraščanja števila bolnikov, okuženih z virusom, ki rabijo intenzivno terapijo.

Med dodatnimi ukrepi, ki so jih uvedli, je tudi, da bodo od ponedeljka delovale le dežurne službe, ustavili pa bodo delovanje vseh ambulant, razen urgentnih. Prav tako bodo do nadaljnjega ustavili ves program operacij, vključno s karcinomskimi. Izjema bodo le nujne operacije.

Do izboljšanja razmer bodo v mariborskem UKC ustavili tudi vso diagnostiko, ambulantno delo pa bodo za zdaj izvajali le v obliki telefonskih posvetovanj. Vse paciente tudi naprošajo, naj dosledno upoštevajo vsa navodila in protokole na kontrolnih točkah.

Iz bolnišnice danes novih podatkov o številu pacientov z okužbo še niso posredovali, v četrtek pa so imeli 19 bolnikov s covidom-19, od teh so bili štirje v intenzivni enoti in priključeni na ventilator.

Vlada pa bo na današnji seji odločala o predlogih ukrepov za pomoč prizadetim zaradi epidemije koronavirusa. Vse skupaj bo združila v predlog t. i. mega zakona, za katerega si premier Janez Janša želi, da bi ga DZ potrdil še ta mesec. S tem bi lahko pomoč zaobjela meseca aprila in maj, bodo pa nekateri ukrepi veljali tudi za nazaj, še poroča STA.