Turistični boni: Preberite, na kakšen način jih boste lahko vnovčili

(foto: Pixabay.com)

Vlada Republike Slovenije je na včerajšnji dopisni seji izdala Uredbo o načinu unovčitve bona za izboljšanje gospodarskega položaja na področju potrošnje turizma ter jo objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Uredba določa način koriščenja turističnih bonov preko informacijskega sistema Finančne uprave Republike Slovenije, povračilo sredstev preko informacijskega sistema FURS ter način vodenja in upravljanja evidence bonov. Bon bo vpisan kot dobroimetje v korist upravičenca v informacijskem sistemu FURS (eDavki).

Bon bo unovčljiv za nastanitev ali za nastanitev z zajtrkom.

Kako bo upravičenec lahko bon vnovčil?

Upravičenec bon unovči tako, da ob prijavi na dan prihoda pri ponudniku storitve le-tega obvesti, da bo za opravljeno storitev unovčil bon. Ponudnik nato v informacijski sistem FURS vnese podatke o upravičencu, na podlagi katerih FURS v informacijskem sistemu označi unovčenje bona pri upravičencu (zmanjša njegovo dobroimetje) ter vrednost bona v znesku opravljene storitve izplača ponudniku storitev v rokih in na način, ki so določeni v omenjeni uredbi,” pojasnjuje vlada RS.

Bon bo deljiv in se bo lahko unovčil v večkratnem znesku. Izplačilo bona v denarju ni možno.

Podrobneje bo uredba predstavljena danes na novinarski konferenci ob 14.30 uri v prostorih Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Kotnikova 5, Ljubljana. O novih informacijah pa vas bomo obvestili tudi na portalu ZAupokojence.si.

Vir: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo