Svetovni dan čebel letos poziva k angažiranju za čebele

Danes obeležujemo svetovni dan čebel, ki so ga Združeni narodi na pobudo Slovenije razglasili leta 2017. Osrednji dogodek bo virtualna mednarodna konferenca z naslovom Angažiraj se za čebele, popoldne pa se bodo na slavnostni seji sešli tudi zaposleni na Čebelarski zvezi Slovenije (ČZS). Zvrstili se bodo tudi drugi dogodki.

Na sedežu ČZS na Brdu pri Lukovici bo ob svetovnem dnevu čebel, ki ga letos obeležujemo tretjič, popoldne slavnostna seja upravnega odbora, nadzornega odbora, vodstva in zaposlenih na zvezi. Zbrane bodo med drugim nagovorili predsednik ČZS Boštjan Noč, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, vodja projekta razglasitve svetovnega dneva čebel Dejan Židan ter podpredsednik svetovne čebelarske organizacije Apimondie Peter Kozmus.

Osrednji dogodek svetovnega dneva bo sicer virtualna mednarodna konferenca z naslovom Angažiraj se za čebele, ki jo pripravlja Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo skupaj z mednarodno čebelarsko organizacijo Apimondia in Kitajsko akademijo za kmetijske vede ob podpori ministrstva za kmetijstvo. Sodelovala bo tudi Pivčeva.

Potekali bodo tudi drugi dogodki. Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak si bo z Nočem in ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem ogledal čebelnik (dom za čebele samotarke) pri rastlinjaku v ljubljanskem parku Tivoli, Slovenski etnografski muzej pa bo dan obeležil z risarskim umetniškim performansom Čebelje skulpture.

Slovenska čebelarska akademija pa je že v ponedeljek izvedla spletni seminar, posvečen čebelarjenju v mestu, ki se ga je po navedbah Kmetijskega inštituta Slovenije udeležilo okoli 200 slušateljev iz več kot 20 držav.

STA