Podjetje Marmor Hotavlje je idealna priložnost za ambiciozne gradbenike, strojnike, kamnoseke, pa tudi ekonomiste in prodajnike

Na tradicionalnem informativnem dnevu podjetja Marmor Hotavlje je obiskovalce nagovorila vodja ključnih strank Helena Selak (foto Peter Pokorn).

Ali vas zanima poklic strojnika, gradbenika, kamnoseka, arhitekta, mizarja, tehnologa, tehničnega risarja, strojnega (CNC) operaterja, nabavnika, logista, prodajnika, razvojnega strokovnjaka, kalkulanta, orodjarja, koordinatorja, vodje projektov ali objektov? Kako se ti poklici razlikujejo, kakšne spretnosti in lastnosti so potrebne ter kako izgleda njihovo delo v praksi?

»Danes je podjetje ponovno odprlo svoja vrata, da širši javnosti, predvsem učencem in dijakom ter njihovim staršem, predstavimo možnost raznolikih poklicev v našem podjetju,« je na izredno dobro obiskanem, zdaj že tradicionalnem informativnem dnevu podjetja Marmor Hotavlje dejala vodja ključnih strank Helena Selak. V ospredju informativnega dneva vodilnega kamnoseškega podjetja v svetu je predstavitev poklicev v praksi. Skozi tematske delavnice so predstavili, kako izvajajo različne projekte od začetne ideje do končne izvedbe, ter kateri  poklici sodelujejo pri tem.

Pri njih lahko zaposlitev dobijo različni poklici, kot so vse strojne, gradbene in lesne smeri (poklicne in srednje šole ter univerzitetne smeri), ekonomisti, organizatorji dela ter veliko drugih. »Marmor Hotavlje nudi edinstveno priložnost, ki nakazuje, da gradbenik ni samo na gradbišču, ampak je lahko vodja projektov, tehnolog, potuje po svetu, se srečuje s svetovnimi dizajnerji, arhitekti, kupci in investitorji. Delali smo za številne znane osebnosti, kot so Victoria Swarovski, Max Verstappen, papež Frančišek in številne druge bogate in vplivne ljudi. Kar nekaj teh projektov je bilo izpeljanih prav z ljudmi, ki imajo gradbeno izobrazbo. Podobna zgodba se dogaja tudi s strojniki. Strojniki ne vidijo delovnega mesta v našem podjetju, ker spadamo v gradbeno branžo, vendar so lahko pri nas CNC operaterji, vodje projektov, vodje montaže, in še bi lahko naštevala,« še dodaja Helena Selak. Pri iskanju novih sodelavcev pa jim je pomembno predvsem odgovornost do dela, delovne navade, ter pripravljenost do učenja in spoznavanja novih stvari. Vsakemu novemu sodelavcu ne glede na izobrazbo in starost dodelijo mentorja, ki ga uči in spremlja, ter skrbi za njegov razvoj.

V podjetju Marmor Hotavlje, ki se ponaša s kar 300-letno tradicijo obdelave kamna, močno poudarjajo družinske vrednote. Zaposleni imajo možnost, da prehajajo med delovnimi mesti in na ta način sledijo svojim željam in ambicijam. Organizirajo tudi številne družabne dogodke in z zanimivimi dejavnostmi krepijo timski duh. »Dijaki, šolarji in njihovi starši so lahko v živo preverili, kako izvajajo projekte od ideje do končne izvedbe, vključno z opremljanjem megajaht, privatnih rezidenc, fasad in hotelov ter priprave umetniških kosov. Spoznali so lahko tudi, kako s procesom dela in izvedbo diha vse podjetje. Skratka, mladi so lahko iz prve roke izvedeli, da imajo pri nas res veliko možnosti za udejstvovanje,« je pojasnila vodja kadrovske službe Klara Baran Babnik. Prav tako so predstavili tudi možnosti štipendiranja, vajeništva ter študentskega dela. Pri tem je še poudarila običajno prakso podjetij, da si podjetja medsebojno poravnajo kadrovsko štipendijo, v primeru, da štipendist menja podjetje. V tem primeru štipendistu štipendije ni potrebno vračati. Udeleženci so si po zanimivem in pestrem programu ogledali tudi moderno proizvodnjo in pisarne.