Obveščamo: Od danes dalje nov odlok glede prehajanja meje s Hrvaško

(foto: Pixabay.com)

V Sloveniji je ob polnoči začel veljati nov odlok, po katerem lahko osebe, ki jim bo odrejena karantena, v Slovenijo vstopajo na katerem koli mejnem prehodu s Hrvaško. Prav tako bodo za vročanje odločb o karanteni, tudi v notranjosti države, po novem zadolženi policisti.

Kot je v četrtek pojasnil notranji minister Aleš Hojs, bo po novem policist ob prihodu posameznika na mejni prehod optično posnel njegov osebni dokument. Nato bo samodejno oblikovana predpripravljena karantenska odločba, ki bo poslana ministrstvu za zdravje, kjer jo bo pooblaščena oseba podpisala in v najkrajšem možnem času oz. nekaj minutah vrnila na mejni prehod. Karantensko odločbo bo nato osebi vročil policist.

Hojs je ob tem opozoril, da se v primeru večjega števila izdanih karantenskih odločb, kar pričakujejo glede na prometne tokove zlasti na Obrežju in Gruškovju, lahko zgodi, da bo na omenjenih dveh prehodih nekaj daljši čakalni čas za prehod. Zato so se s policijo dogovorili, da bo, če bo treba, organizirala posebno vstopno kolono za tiste, ki vedo, da jih čaka izdaja karantenske odločbe. Tako bodo omogočili hitrejši pretok čez mejo tudi drugim potnikom. Navedel je še, da je bilo v četrtek na naših mejnih prehodih vročenih več kot 300 karantenskih odločb, znotraj Slovenije le 22.

Minister je opozoril še, da želijo zagotoviti vročanje karantenskih odločb tako na mejnih prehodih kot v notranjosti države v razumnem roku oziroma takoj. S tem se želijo izogniti prepoznemu vročanju karantenskih odločb.

STA