Medicinski center Barsos ob tednu otroka poudarja pomen duševnega zdravja otrok in mladostnikov

Medicinski center Barsos ob svetovnem tednu otroka poudarja ozaveščanje o pogosto spregledani problematiki duševnega zdravja otrok in mladostnikov.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so duševne bolezni in motnje ena od petih najpogostejših bolezni otrok. Globalno gledano v starostni skupini 10−19 let duševne težave, kot sta anksioznost in depresijo, občuti kar 13 % mladih.

»V Medicinskem centru Barsos stremimo k celostni podpori otrokom in njihovim staršem. Med težavami opažamo tesnobo, depresijo, motnje prehranjevanja, motnje pozornosti in nihanje razpoloženja. Naša pediatrična ambulanta  izvaja temeljite preglede in raziskave, ali se te težave pojavljajo zaradi naravnega razvoja, čustvenih izzivov ali morebitnih nepravilnosti v delovanju možganov. Skupaj z vami se trudimo razumeti in obravnavati specifične potrebe vašega otroka, da bi mu zagotovili ustrezno pomoč in podporo pri obvladovanju duševnih težav,« je poudarila direktorica Medicinskega centra Barsos Urša Murn.

Otroštvo in mladostništvo sta ključni obdobji v razvoju posameznika. Takrat se razvijajo družbene in čustvene navade, ki pomembno vplivajo na duševno zdravje v nadaljnjem življenju. Pomembno je, da posameznik razvije vrednote, primerne obrambne mehanizme, strategije reševanja problemov, vzpostavi primerne medosebne odnose in doseže primerno raven čustvene inteligence.

Duševno zdravje predstavlja velik izziv tako za otroke oziroma mladostnike kot tudi njihove starše. Pomembno je, da si skupaj prizadevamo za izboljšanje kakovosti življenja otrok, ki se soočajo z duševnimi težavami, in jim pomagamo pri zagotavljanju občutka sprejetosti, varnosti in ljubezni. Ključnega pomena za uspešno zdravljenje je pravočasno ukrepanje in individualen pristop k vsakemu mladostniku.