Koronavirus: Nove okužbe, strožji ukrepi

Vlada je na seznam s poslabšano epidemiološko sliko dodala Bosno in Hercegovino, Srbijo in Kosovo. (foto: Freepik.com)

Zaradi novih okužb s koronavirusom covid-19 od danes dalje ponovno veljajo strožji ukrepi. Preberite, kateri.

Od danes velja nov seznam držav s poslabšano epidemiološko sliko zaradi covida-19, na katerem so po novem med 34 državami tudi Bosna in Hercegovina, Kosovo in Srbija. Za vstop v Slovenijo iz teh držav bo poslej obvezna 14-dnevna karantena, tudi za državljane Slovenije.

Prav tako bo za vstop v Slovenijo zahtevano potrdilo o negativnem testu na okužbo z novim koronavirusom, ki bo moralo biti izdano znotraj EU in ne bo smelo biti starejše od treh dni. Slovenskim državljanom je hkrati odsvetovano potovanje v te države.

Države, ki so na rdečem seznamu

Poleg BiH, Kosova in Srbije so na t.i. rdečem seznamu še Katar, Bahrajn, Čile, Kuvajt, Peru, Armenija, Džibuti, Oman, Brazilija, Panama, Belorusija, Andora, Singapur, Švedska, Maldivi, Sao Tome in Principe, Združeni arabski emirati, ZDA, Savdska Arabija, Rusija, Moldavija, Gibraltar, Bolivija, Portoriko, Gabon, Kajmanski otoki, Dominikanska republika, Južna Afrika, Iran, Velika Britanija in Severna Makedonija.

Država je uvrščena na rdečo listo, če v zadnjih 14 dneh beleži 40 novih primerov okužb na 100.000 prebivalcev.

Države, ki so na zelenem seznamu

Razširjen je od danes tudi t.i zeleni seznam držav, za katere za prehajanje državne meje ni omejitev, na katerem so po novem Danska, Luksemburg, Malta, Španija, Irska in Francija. Skupno je na seznamu varnih držav poslej 24 držav, in sicer poleg omenjenih in sosednjih držav (Hrvaška, Madžarska, Avstrija, Italija) še Ciper, Češka, Estonija, Finska, Nemčija, Grčija, Islandija, Latvija, Litva, Lihtenštajn, Norveška, Slovaška, Švica, Italija in Črna gora.

Še naprej lahko brez omejitev in karantene v Slovenijo vstopajo državljani Slovenije ali tujci s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, ki prihajajo iz držav članic Evropske unije oziroma držav članic schengenskega območja.