Nasveti: To so živila, ki krepijo zdravje

(foto: freepik.com)

Katera živila čim pogosteje dodati na jedilnik, da bomo krepili zdravje in ohranjali dobro počutje? Preberite v prispevku!

V času epidemije smo bili primorani spremeniti naše nakupovalne navade, preskrbo s hrano in prehranjevanje. Čeprav s prehrano ne moremo preprečiti okužbe, pa zdrava in uravnotežena prehrana lahko izboljša počutje in zmanjša tveganje za obolevnost povezano s covidom-19, pripomore k preprečevanju in obvladovanju kroničnih bolezni (diabetes, debelost, visok krvni tlak) ter preprečuje utrujenost in izčrpanost. Zdrava prehrana predstavlja tudi pomembno podporo imunskemu sistemu.

Mednarodna raziskava Food-Covid-19, je pokazala, da se je v Sloveniji v času epidemije močno povečalo naročanje hrane na dom in povpraševanje po lokalnih ponudnikih hrane. Priprava obrokov v gospodinjstvu je postala bolj načrtovana in za družine tudi bolj zahtevna, kjer je večji pomen dobil tudi način priprave obrokov in hrane.

Jejte zdravo hrano, polno vitaminov in mineralov. (foto: Freepik.com)

V času epidemije in zaprtja javnega življenja je vzdrževanje redne in uravnotežene prehrane še toliko bolj pomembno za ohranjanje zdravega življenjskega sloga in krepitev imunskega sistema. Na delovanje imunskega sistema imajo sicer pomembno vlogo hranila, kot so bakerfolna kislinaželezoselencinkvitamini AB6B12C in D, katerih potrebe lahko, z izjemo vitamina D, učinkovito pokrijemo z ustrezno izbiro živil in uravnoteženim načrtovanjem obrokov.

Kako ohranjamo zdravo in uravnoteženo prehrano?

  • Poskrbimo za zadosten in enakomeren dnevni vnos beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob (za lažjo predstavo: polovico obroka naj predstavljajo sadje ali zelenjava, četrtino meso, ribe, jajca ali drugi mlečni izdelki, četrtino ogljikovi hidrati)
  • Ogljikove hidrate naj predstavljajo predvsem polnovredna žita in izdelki
  • Sveže, lokalno sadje in/ali zelenjavo vključujmo v vsak obrok, če te možnosti nimamo lahko izbiro nadomestimo tudi z zamrznjenim ali šele nazadnje s konzerviranim sadjem in zelenjavo
  • Uporabljajmo predvsem maščobe rastlinskega izvora, predvsem sončnično, oljčno, bučno olje in olje oljne ogrščice oziroma repično olje
  • Ribe uživajmo 1-2x tedensko, če te možnosti nimamo so ustrezno nadomestilo tudi konzervirane ribe
  • Omejimo dnevni vnos soli in sladkorja, hrano poskusimo dosoljevati čim manj, namesto sladkorja pa se občasno poslužujmo medu, ki poleg tega vsebuje še veliko vitaminov in mineralov
  • Ne pozabimo na zadosten vnos tekočine, vode, nesladkanega čaja ali sveže iztisnjenega sadnega soka, ki naj bo razredčen z vodo
  • Dopolnjevanje prehrane z prehranskimi dopolnili ni potrebno. Izjema je vitamin D, ki ga proizvedemo v koži pod vplivom sončnega sevanja. V zimskih mesecih se zato priporoča hrano bogatejšo z vitaminom D, živila živalskega izvora, kot so npr. ribe, jajca, mlečni izdelki in živila obogatena z vitaminom D.

Ker gresta prehrana in telesna dejavnost skupaj z roko v roki, ne pozabite tudi na slednjo. Skušajte jo prilagoditi trenutni situaciji in vašim telesnim zmogljivostim. Med delom vsak dan večkrat poskrbite za aktivni odmor in poskušajte biti skupaj vsaj 30 minut (otroci vsaj 60 minut) zmerno telesno dejavni.

Na koncu ne pozabimo na varno rokovanje z živili. Čeprav trenutno ni dokazov, da bi se covid-19 prenašal preko živil, je vseeno priporočljivo, da ravnamo higiensko in tako preprečimo morebitne okužbe s hrano.

Vir prispevka: NIJZ