To je jed, ki jo imam v spominu še iz otroštva, ko je mama pripravila špagete s paradižnikom in polpetkami; tako smo jedi namreč rekli, oziroma ji še rečemo Primorci. Jed izhaja iz Italije, od koder prihajajo tudi testenine – pašta; špageti, makaroni, bavetke, … imena, ki izhajajo iz italijanščine in predstavljajo različne vrste testenin.
V receptu tega tedna sicer lahko uporabimo katerokoli vrsto testenin, a omaka se najbolj poda k špagetom ali bavetkam (bavette – ploščati špageti ali linguette – jezički).
Za 4 osebe potrebujemo:
Za ocvrte mesne kroglice: 400 g mešanega mletega mesa, sol, poper, 2 strta stroka česna, šopek svežega peteršilja, 1 jajce, 1 žemlja (nekaj dni stara), 1 jž olja, krušne drobtine
Za paradižnikovo omako: 800 ml paradižnikov sorte pelati, 1 manjšo čebulo, 2 stroka česna, sol, olivno olje, 1 jž sladkorja, 1 čž balzamične glazure, 6 lističev sveže bazilike, črne in zelene olive
Potrebujemo še: olje za cvrtje, parmezan ali zorjen ovčji sir.
Priprava:
- Najprej pripravimo mesno maso za ocvrte mesne kroglice.
- Nekaj dni staro žemljo namočimo v hladni vodi.
- V večji skledi zmešamo meso, sol, poper, strt česen, dodamo olje, sesekljan sveži peteršilj. Vse dobro pregnetemo.
- Dodamo med rokami ožeto, namočeno žemljo.
- Dodamo še jajce in vse na rahlo pregnetemo.
- Oblikujemo majhne kroglice, premera 2 – 3 cm, ki jih povaljamo v krušnih drobtinah.
- Nato sledi priprava paradižnikove omake.
- V večjo, globoko ponev damo nekaj žlic olivnega olja, na njemu zarumenimo sesekljano čebulo. Dodamo dva strta stroka česna. Počakamo, da česen zadiši in dodamo sesekljane pelate in ves njihov sok.
- Premešamo. Dodamo sladkor, balzamično glazuro, sol.
- Vmešamo narezane olive.
- Kuhamo 20 minut ter dodamo sveže lističe bazilike.
- Premešamo, kuhamo še 5 minut in odstavimo.
- Medtem, ko se omaka kuha, v vročem olju ocvremo mesne kroglice.
- Ocvrte odložimo na papirnato kuhinjsko brisačko, da vpije odvečno maščobo in jih vmešamo v paradižnikovo omako.
- Med kuhanjem paradižnikove omake skuhamo tudi testenine po navodilih proizvajalca in jih odcedimo.
- Odcejene vmešamo v omako. Pustimo, da nekaj minut počivajo v omaki; toliko, da se z njo prepojijo.
- Zraven ponudimo parmezan ali zorjen ovčji sir. Seveda ne sme manjkati niti nekaj kapljic olivnega olja.
Več o meni
“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.
Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.
Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.
Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.
Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.
Sledite mi lahko tudi vi!
Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.
Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.