Države po svetu: Odpirajo se vrtci, frizerski saloni, trgovine …

Po svetu se počasi sproščajo določeni ukrepi. (foto: pexels.com)

Poleg Slovenije bodo danes tudi v nekaterih drugih državah začeli postopoma opuščati nekatere ukrepe, ki so jih uvedli zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19. Tako bodo na Norveškem z današnjim dnem med drugim odprli vrtce, na Danskem frizerske salone, v Nemčiji pa je rahljanje ukrepov odvisno od posameznih dežel.

Odprte trgovine z do 800 kvadratnimi metri

V Nemčiji bodo od danes dalje odprte trgovine z do 800 kvadratnimi metri površine ter prodajalne avtomobilov, koles in knjigarne, če se bodo tako odločile oblasti v posamezni zvezni deželi.

Foto: Pixabay.com

V šolo ponovno odhajajo dijaki

Na Saškem, v Berlinu in Brandenburgu bodo znova sedli v šolske klopi dijaki najvišjih letnikov srednje šole, bodisi za opravljanje zaključnih izpitov ali pripravo nanje. V nekaterih deželah se bodo v šole vrnili nekaj dni kasneje, ponekod pa maja. Tudi na nemških višjih šolah se bodo lahko začeli izpiti. Pod strogimi pogoji se bodo znova odprli laboratoriji, knjižnice in arhivi.

Dovoljene maše z omejitvami

Na Saškem so od danes znova dovoljene maše, a z največ 15 udeleženci. V preostalih nemških deželah maše ostajajo prepovedane.

Kljub rahljanju nekaterih ukrepov pa Saška danes uvaja obvezno uporabo zaščitne maske ali druge zaščite za nos in usta na avtobusih, na vlakih in v trgovinah.

Foto: Freepik.com

Odprli so se vrtci

Na Norveškem se bodo danes odprli vrtci, 27. aprila pa še šole za otroke, stare do 10 let. Med drugim bodo lahko danes vrata odprli tudi frizerski in kozmetični saloni, delati pa bodo lahko začeli tudi fizioterapevti in psihologi.

Na delo so odšle frizerke

Na Danskem, kjer so v sredo kot prvi v Evropi znova odprli vrtce in šole, pa bodo od danes med drugim lahko odprti frizerski saloni, saloni za tetoviranje in avtošole. Okrepljeno bodo začela delovati tudi sodišča.

Spet obiski v domovih za ostarele

V Franciji bodo medtem svojci od danes lahko obiskovali oskrbovance domov za ostarele, kar je bilo prepovedano od 11. marca. Za obiske bodo sicer veljale omejitve, poroča STA.

Kako pa je pri nas? Preberite TUKAJ.

Če imate vprašanje za nas, nam ga lahko zastavite na portalu ZAupokojence.si. Na naslovnici portala najdete Pogovorno okno, kamor lahko zastavite vprašanje. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času!