Živila, ki zdravijo in krepijo jetra

Z zdravim izborom živil si lahko krepite zdravje jeter. (foto: Pixabay.com)

Čim pogosteje na svoj krožnik dajte zdrava živila, ki pomagajo ohranjati zdravje in krepijo jetra, ki so zelo pomemben organ, ki skrbi za dobro zdravje in počutje. V prispevku preberite, katera so tista živila, ki zares delujejo na boljše zdravje jeter.

Jetra so zelo pomemben organ, ki skrbijo za čisto kri, odpravljajo strupene toksine iz organizma in telo oskrbujejo s hranljivimi snovmi.

Nekatera živila pa pomagajo, da jetra delujejo še boljše, da so bolj zdrava. Katera so?

Kava krepi delovanje jeter. (foto: Freepik.com)

Kava
Dokazali so, da kava ščiti jetra in zmanjšuje možnost za razvoj ciroze in raka jeter. Preprečuje nalaganje maščobe okrog jeter.

Zeleni čaj vsebuje številne antioksidante. (foto: Pixabay.com)

Zeleni čaj
Če niste ljubitelji kave, pa si pripravite zeleni čaj. Ta je poln antioksidantov, ki krepijo delovanje jeter.

Grenivka topi maščobo. (foto: Pixabay.com)

Grenivka
Tudi grenivko čim pogosteje dodajte na svoj jedilnik. Vsebuje številne antioksidante, med njimi tudi naringenin in naringin, ki preprečujeta vnetja v telesu. Grenivka preprečuje nalaganje maščobnih oblog, preprečuje tudi zamaščenost jeter.

Borovnice ščitijo jetra pred boleznimi. (foto: Pixabay.com)

Borovnice in brusnice
Tudi borovnice in brusnice vsebujejo številne močne antioksidante, ki krepijo zdravje jeter. V sezoni jih jejte vsak dan.

Grozdje je polno antioksidantov. (foto: Pixabay.com)

Grozdje
Grozdje, še posebej rdeče, vsebuje številne zdravilne spojine, ki ščitijo jetra, jih krepijo in preprečujejo vnetja. Poleg tega pa grozdje jetra ščiti tudi pred rakavim obolenjem.

Raziskave so pokazale, da redno tri mesečno jemanje ekstrakta iz semen grozdja, bistveno izboljša zdravje jeter in jih celo obnovi.