Zelena ali rjava: Kakšna banana je bolj zdrava?

Banane in cimet odpravljajo nespečnost. (foto: Pixabay.com)

“Zelena ali rjava? Katera ima boljšo prehransko sestavo? Prehranske koristi banan se s staranjem res spreminjajo, vendar se s tem ne zmanjšujejo! Banane so odličen vir kalija in drugih hranil, vendar se raven hranil in vlaknin razlikuje glede na njihovo stopnjo zrelosti. Raziskave kažejo, da nezrele (zelene) banane vsebujejo manj sladkorja, škrob pa predstavlja do 90% vsebnosti ogljikovih hidratov. Večina tega škroba je rezistentnega, ki hrani dobre bakterije v našem črevesju. Ko se rezistentni škrob pretvori v sladkor, banane zorijo in postanejo mehkejše, njihova lupina pa postane rjava. Zrele banane so tako slajše, lažje prebavljive in polne antioksidantov. Več rjavih lis ima banana, več sladkorja in antioksidantov vsebuje,” pojasnjujejo pri Inštitutu za nutricionistiko.

Banane so odličen vir vitamina B6 in kalija, bogate pa so tudi z vitaminom C, manganom, magnezijem in nekaterimi drugimi vitamini iz skupine vitaminov B kompleksa.

Preprečujejo nastanek visokega krvnega tlaka, ščitijo srce in ožilje, krepijo zdravje ledvic
Zaradi visoke vsebnosti kalija so banane koristne za preprečevanje nastanka visokega krvnega tlaka in srčno-žilnih obolenj ter za zdravje ledvic. Visoka vsebnost vlaknin, kot so pektini in rezistentni škrob, upočasnjuje prehod hrane iz želodca v tanko črevo, kar posledično upočasni dvig sladkorja v krvi po obroku in podaljšuje občutek sitosti. Vlaknine, ki jih najdemo v bananah hkrati pripomorejo k redni prebavi in izboljšujejo inzulinsko rezistenco.

Banane vsebujejo tudi pomembne antioksidante, dopamin in katehine, ki prispevajo k zdravju srca in ožilja.

V posnetku si poglejte še trik, kako lahko rešite preveč zrelo banano, da bo spet užitna.

Vir prispevka Inštitut za nutricionistiko.