Že danes si skuhajte čebulni čaj

Čebilni čaj lajša bolezni dihal. (foto: Freepik.com)

Seveda je najbolje, če čebulo jeste kar surovo, kot prilogo, v solati, s koščkom kruha, a takšna povzroča neprijetni zadah. Da bi se temu ognili, si skuhajte čebulni čaj.

Čebula je zdravilna, z njo lahko lajšate prehlad, zdravite kašelj, vneto grlo. Prav tako pa pozitivno vpliva na srce in ožilje, uravnava holesterol v krvi.

Iz čebule lahko pripravljate tudi zdravilne obloge, sirup, tinkturo. O njeni zdravilnosti že stoletja govori ljudska medicina. Današnje raziskave pa so dokazale, da poleg vsega naštetega čebula uspešno preprečuje tudi razvoj rakavih obolenj. Še posebej močna je rdeča čebula, da je bogata s kvercetinom in preprečuje pljučnega raka. Redno uživanje čebule zmanjšuje možnost za razvoj astme in preprečuje njene napade.

Največ zdravilnih snovi je v čebulnem olupku
Ker se največ zdravilnega skriva prav v čebulnem olupku, le te ne lupite. Očistite jo in ko boste naslednjič kuhali govejo ali zelenjavno juho, kuhajte v loncu tudi celo rjavo ali rdečo čebulo z olupkom.

Foto: Freepik.com

Čebulni čaj
Če boste čebulo skuhali, ta ne bo povzročala neprijetnega ustnega zadaha, dobili pa boste zdravilen napitek, ki ga lahko pijete preko celega dne.

Za pripravo čebulnega čaja potrebujete srednje veliko rjavo ali rdečo čebulo. Ne lupite je, le operite jo in razrežite na štiri dele. Dajte jo v lonček, prelijte s tremi skodelicami vode (približno pol litra) in kuhajte na zmerni temperaturi 20 minut. Nato precedite in čebulni čaj pijte še topel. Napitek je sladkega okusa, dodate mu lahko tudi limonov sok in žličko medu.

Čebulni čaj pomaga pri zdravljenju kašlja, glavobola, gripe, prehlada, vnetega grla, bronhitisa in ostalih bolezni dihal.

Čaj lahko pijete večkrat na dan, vztrajajte dva do tri dni.