Zdravilne začimbe: Te 3 imejte vedno pri roki

Tudi drobnjak spada med super začimbe. (foto: Pixabay.com)

Če smo nekoč na balkone in terase okraševali le s cvetlicami, danes že dolgo ni več tako. Lep in uporaben okras so tudi začimbe. V prispevku preberite, katere ne smejo manjkati pri vas doma.

Rožmarin

Dišeči rožmarin prinaša veselje. Pa ne le to, krepi spomin in je v toplejših mesecih nepogrešljiv. Če ga boste sadili, ga postavite na sončno mesto. Potrebuje rahlo zemljo, ne pozabite na zalivanje.

Rožmarin je zelo uporabno zelišče, dodate ga lahko k pečenemu mesu, ribjim specialitetam, krompirju.  Če vam okus ustreza, pa lahko manjšo vejico dodate tudi v vrč z limonado.

Rožmarin ureja prebavo, krepi spomin in ščiti pred demenco, preprečuje vnetja v telesu, lajša težave z išiasom in revmo, krepi srce in ožilje.

Bazilika

Tudi bazilika ne sme manjkati v vašem zeliščnem vrtu. To je rastlina, ki v dom prinaša srečo, ljubezen, bogastvo in lepoto.

Tudi bazilika ima rada sončno mesto, veliko vode in rahlo zemljo. Na prostem ji bo všeč od maja dalje, če pa ji bo lega ustrezala, bo cvetela od junija do septembra.

Baziliko lahko dodate k vsem jedem, omakam, mesu, prilogam solatam, k ribi, testeninam, krompirju, rižu …

Zdravilna bazilika ureja prebavo, pomirja in pomaga proti nespečnosti. Nekaj listkov lahko dodate tudi sveži limonadi ali zeliščnemu čaju.

Peteršilj

Med najbolj pogoste začimbe, po katerih posegamo, zagotovo spada tudi peteršilj. Tega boste v korito posejali že zgodaj spomladi, v maju pa lahko kupite v vrtnariji že pripravljene sadike peteršilja. Te se bodo hitro razrasle, ko jih boste posadili v večji lonec ali korito. Peteršilj bo potreboval sončno mesto in veliko vode.

Peteršilj je naravni diuretik, kar pomeni, da pomaga odvajati odvečno vodo iz telesa. Krepi delovanje jeter in ledvic, krepi srce.

Najbolj okusen je svež, dodate ga lahko številnim jedem, tudi v sendvič, k rižu, juham v omake, na testenine, k mesu, itd.