Zdravilna materina dušica: Recepti, ki vas bodo navdušili

Materina dušica je dobrodošla v prehrani. (foto: Pixabay.com)

Materina dušica ali timijan je med začimbami nepogrešljiva. Spada med najstarejše začimbe, uporabljamo jo za pripravo številnih mesnih in zelenjavnih jedi.

Zdravilna eterična olja materine dušice lajšajo težave pri boleznih dihal, mehčajo sluz in pomagajo, da se ta izloča, pospešijo izkašljevanje. Prav tako pa pospešuje krvni obtok in zdravi težave s kožo.

Uporaba materine dušice v kulinariki

Olje materine dušice
V stekleničko oljčnega olja dajte za pol pesti cvetov in lističev materine dušice. Zaprite in dobro premešajte, pustite teden dni. Dobili boste čudovito aromatizirano olje za pripravo solat.

Maslo z materino dušico
V lončku stopite maslo in mu dodajte na drobno sesekljano materino dušico, uporabite sveže listke in cvetove. Ko se spet nazaj strdi, ga hranite v posodici s pokrovčkom v hladilniku. Uporabljate ga lahko za razne zelenjavne ali mesne omake, za pripravo pire krompirja.

Domači kruh z materino dušico
Če radi pečete domači kruh, v testo vmešajte še za eno žlico sesekljane sveže materine dušice. Kruh bo lepo dišal in bo še bolj okusen.

Kot dodatek k mesu
Ko boste naslednjič pekli jagnjetino ali piščančje meso, v marinado dodajte za pol žličke sveže in drobno sesekljane materine dušice.

Foto: Pixabay.com

Uporaba materine dušice v ljudskem zdravilstvu

Čaj, ki pomaga pri čiščenju in izločanju sluzi iz pljuč
Potrebujete za eno čajno žličko svežih listkov in cvetov materine dušice. Prelijte jih z dvema decilitroma vrele vode, pokrijte in pustite deset minut, nato precedite. Pijte po požirkih.
Tak čaj čisti in krepi pljuča, lajša težave z dihali, umirja želodec in lajša glavobol.