Zakaj je dobro jesti banane, ki imajo rjave pike?

Bananin olupek lajša glavobol. (foto: freepik.com)

Vas zanima, kakšne banane so najbolj zdravilne in kako delujejo na naše telo? Preberite, presenečeni boste!

Banane so najbolj zdravilne, ko se jim na olupkih pričnejo pojavljati temne pikice. Takrat vsebujejo največ antioksidantov in mineralov, so ugotovili japonski strokovnjaki.

V raziskavi so dokazali, da lahko banane izboljšajo zdravje na več področjih, med njimi tudi:

Ščitijo pred rakom. Banane, ki imajo na olupkih temne pikice, vsebujejo zdravilne antioksidante, ki uspešno ščitijo pred rakom. Dovolj je, če pojeste eno takšno banano na dan.

Zdravijo pekočo zgago. Banane pomagajo tudi pri slabši prebavi in jo pospešujejo ter uravnavajo. Prav tako pa pomirjajo pekočo zgago. Če imate težave s prebavljanjem hrane ali s pekočo zgago, pojejte eno banano.

Uravnavajo krvni tlak. Banane vsebujejo veliko kalija, zato so odlične tudi za uravnavanje krvnega tlaka.

Preprečujejo depresijo. Banane pripomorejo, da se v telesu izloča več hormona serotonina, ta je odgovoren za boljši spanec, prav tako pa preprečuje tudi depresijo.

Odpravljajo zaprtost. Če imate težave s prebavo, če ste zaprti, potem pojejte banano. Po nekaj dneh rednega uživanja bodo težave z zaprtostjo minile.

Dajejo vam energijo. Banane vam bodo dale vso potrebno energijo, ki jo potrebujete. Odpravljajo utrujenost in dajejo telesu moč.

Ščitijo pred anemijo. Banane vsebujejo tudi železo in zato ščitijo tudi pred anemijo. Če redno jeste banane, boste okrepili tudi kri.