To so prepoznavni znaki, da vam primanjkuje tega pomembnega vitamina – ne ignorirajte jih!

Pa vi, spite raje na levem ali desnem boku? (foto: Freepik.com)

Tiamin je poznan tudi kot vitamin B1 in je za zdravo delovanje našega telesa zelo pomemben. Če nam ga primanjkuje, lahko to privede do mnogih bolezenskih nevšečnosti.

Vitamin B1 je pomemben za zdravje naših celic, prav tako pa za pretvarjanje hrane v energijo. Naše telo ga ne more proizvajati samo, zato je pomembno, da jemo živila, ki ga vsebujejo.

Pomanjkanje vitamina B1 lahko povzročijo številni dejavniki, med njimi so najpogostejši: pretirano pitje alkohola, staranje, sladkorna bolezen, dializa, pretirano jemanje diuretikov.

Znaki, ki nakazujejo, da nam vitamina B1 primanjkuje, so: izguba apetita, utrujenost, nervoza in vznemirjenost, oslabljeni refleksi, občutek mravljinčenja v rokah in nogah, slabosti v mišicah, zamegljen vid, slabost, neenakomerno bitje srca, težave z dihanjem, težave s spominom in koncentracijo.

Foto: Freepik.com

Živila, ki vsebujejo veliko tiamina ali vitamina B1, so: govedina, rdeči fižol, leča, makadamija, soja, šparglji, žitarice. Nekaj ga boste našli tudi v ribah, oreščkih in semenih.