To je pijača, ki agresivno uničuje vaše kosti, ne pijte je več!

foto: pexels.com

Kljub temu, da je splošno znano, kako škodljiva je ta pijača, pa jo številni po vsem svetu še vedno pojejo. Ste med njimi? Tudi vi tvegate te hude bolezni?

Sladka gazirana pijača je morda še bolj škodljiva, kot si mislite. Če spadate med tiste, ki jo pogosto pijejo, potem le preberite ta prispevek. Morda se boste ob koncu tega zamislili in jo ne boste več pili tako pogosto.

Mehurčki, sladkor, kemikalije, barvila, konzervansi, vse to in še več so dodatki, ki so v skoraj vsaki pijači, po kateri posežete. Zdravstvene organizacije pa opozarjajo, kako škodljive so.

Gazirane pijače povzročajo osteoporozo, uničujejo kosti

Dokazano je, da sladke gazirane pijače delajo zelo veliko škodo kostem. In popolnoma vseeno je, ali pijete dietno ali navadno, prav vse gazirane pijače so enako škodljive. Seveda takšna pijača ne bo naredila velike škode, če jo boste pili po en kozarec na mesec, če pa je pogosto v vašem kozarcu, pa bo. Pusti lahko trajne posledice na vašemu srcu, ledvicah, mišicah, kosteh. Prav tako pospešuje staranje, povzroča osteoporozo.

Povzročajo debelost

Zdravstvene organizacije svarijo, da je eden ključnih težav debelosti prav v prekomernem pitju sladkih gaziranih pijač. Gazirane pijače vsebujejo polno sladkorjev, tudi umetnih. Ti povzročijo hiter porast sladkorja, nato pa hiter padec. To pa povzroči, da možgani sprožijo alarm, želijo še več sladkorja, saj raven energije nenadoma pade. In zato ste bolj pogosto lačni. Posledično več pojeste kot bi bilo potrebno in odvečni kilogrami so tu. Dokazano je, da gazirane pijače povzročajo debelost, krive pa so tudi za previsok krvni tlak in za porast nevarnega holesterola.

Povzročajo raka

Gazirane pijače vsebujejo mnoge ojačevalce okusa, barvila. Vsi ti dodatki pa v veliki večini povzročajo celo raka. Po zadnjih študijah, ki so jih naredili ameriški strokovnjaki, pa sploh ni potrebno veliko teh barvil in ostalih strupenih dodatkov, da se rak prične razvijati.

Če boste vprašali strokovnjaka za zdravo prehrano, kaj dobrega prinaša pitje gaziranih pijač, bo vsak odkimal. Ni ene dobre stvari, ki bi jo te pijače prinašale našemu telesu, našemu zdravju. Zato raje pijte vodo, doma pripravljene sadne sokove ali zeliščni čaj. Po gaziranih pijačah pa posegajte zares poredko. Veliko lahko naredite sami za svoje zdravje. Začnite že danes.