Super nasveti, ki odpravijo sluz in čistijo pljuča

Zdravilna zelišča (foto: pexels.com)

V tem letnem času je več obolenj dihal, zato je dobro poznati močne naravne nasvete, s katerimi lahko hitro odpravite sluzi, očistite ter okrepite pljuča. Pa še kašelj zdravite.

Strokovnjaki za odpravljanje sluza iz pljuč, za krepitev le teh ter za zdravljenje kašlja in prehlada priporočajo lovor, žajbelj, lanena semena in koren belega sleza.

Beli slez

Prelijte žličko posušenega korena belega sleza z dvema decilitroma hladne vode. Pustite stati pokrito šest ur, nato pa precedite in pijte po požirkih dvakrat dnevno. Ponavljajte nekaj dni in očistili boste pljuča sluzi ter jih okrepili.

Beli slez pa lahko pripravite tudi z žajbljem in lanenimi semeni

Zmešajte žličko korena belega sleza, žličko lanenih semen in žličko posušenega žajblja. Dodajte tri decilitre vode in 100 gramov rjavega sladkorja (po želji lahko sladkor tudi izpustite). Kuhajte na zmerni temperaturi 15 minut, nato odstavite, pustite pokrito dvajset minut, nato pa precedite, dodajte še sok ene limone in razdelite pripravek na štiri enake dele. Popijte tekom dneva dva dela, ostala dva pa naslednjega dne. Tak pripravek pijte nekaj dni in pozdravili boste kašelj, očistili in okrepili pljuča.

Lovor očisti dihalne poti

Na zmerni temperaturi stopite 250 gramov rjavega sladkorja, ko porumeni, dodajte dva decilitra in pol vode, tri žličke suhega žajblja in tri zmečkane liste lovorja. Ves čas mešajte in ko zavre, odstavite. Pokrijte in počakajte, da se sirup ohladi. Nato ga precedite v stekleničko. Hranite jo na suhem in temnem. Jejte po žličko tega sirupa tri do štirikrat dnevno vsaj teden dni. Kašelj bo hitro pozdravljen, odpravili boste tudi prehlad, odmašili nos in očistili pljuča sluzi.