Šparglji ali beluši: Primerni za vsako dieto

Šparglji vsebujejo zelo malo kalorij. (foto: Pixabay.com)

Šparglji ali beluši rastejo od aprila do junija. Divji so tanjši in zelene barve, gojeni so debelejši, bele ali zelene barve.

Šparglji so lahko prebavljivi in imajo zelo malo kalorij. Okrog 100 gramov špargljev vsebuje le 20 kalorij. Vsebujejo pa veliko vitamina K, folne kisline in železa.

Shranjevanje špargljev

Tako divje kot tudi gojene šparglje shranjujemo v hladilniku, a le kratek čas, saj hitro pričnejo leseneti, takšni pa so neužitni. Shranjujemo jih tako, da odrezane konice špargljev zavijemo v mokro papirnato brisačo ali pa jih v hladilniku hranimo namočene v kozarcu vode.

Foto: Pixabay.com

Lahko jih tudi zamrznemo. Po želji jih lahko na hitro blanširamo, ohladimo in zamrznemo, lahko pa jih le očistimo, nalomimo, gojene olupimo in zamrznemo presne.

Uporaba špargljev
Šparglje lahko uporabimo na najrazličnejše načine. Iz njih lahko skuhamo juho, jih dodamo v razne omake, k pečeni ali kuhani zelenjavi, v rižoto, podajo se k testeninam, mesu, uporabimo jih lahko pri pripravi slane pite, jih dodamo na pico …

Foto: Pixabay.com

Kadar jemo šparglje, ima urin drugačen in močan vonj
Zakaj točno ima urin po zaužitju špargljev specifičen vonj, še ni točno znano. Strokovnjaki pa menijo, da je to zaradi določenih snovi v špargljih, zaradi 1,2-ditiolan-4-karboksilni kislini. Ta snov vsebuje žveplo in ko jih zaužijemo, se te snovi sproščajo v urin, ki v stiku z zrakom dobi značilen vonj.

Zmotno pa je mišljenje, da naj bi ta vonj pomenil, da se iz telesa izločajo strupi.

Povzeto po prehrana.si