Snemna in fiksna protetika: Kakšna je razlika?

Zobozdravstvene storitve ostajajo dostopne in potekajo nemoteno. (foto: Freepik.com)

S staranjem pogosteje prihaja tudi do izgube zob. Te pa lahko nadomestimo s protetiko. Poznamo dve vrsti protetike, prva je fiksna in druga je snemna. Kakšne so razlike, kdaj se odločamo za fiksno in kdaj za snemno protetiko, si preberite v prispevku.

Zobe lahko izgubimo zaradi nesreče, zaradi zobne gnilobe, bolezni, zaradi starosti. Ne glede na to, koliko smo stari, pa je izguba zob neprijetna in pogosto tudi moteča. Manjkajoči zobje povzročajo takojšnje in dolgoročne težave z grizenjem in žvečenjem hrane, zato jih je smiselno nadomestiti. Če nam manjka več zob, so težave še večje, saj potrebujemo optimalno število griznih površin, da lahko hrano dobro prežvečimo, jo premešamo s slino in prepojimo z encimi. S tem želodcu olajšamo delo in preprečimo bolezni prebavil.

Zobni implantati
Manjkajoče zobe danes najpogosteje nadomeščamo z zobnimi implantati ali vsadki. Ti so priporočljivi tudi zato, ker z njimi ne poškodujemo drugih zob. Če pa imamo določene zdravstvene težave (hud diabetes, slabši higienski pogoji, itd), vsadki ne pridejo v poštev. Odločimo se lahko za klasično protetiko.

Fiksna in snemna protetika
Poznamo dve vrsti protetike, prva je fiksna in druga snemna.
Kot že ime pove, so fiksna protetika zobni nadomestki, ki so v ustih stalno pritrjeni in jih ne moremo sneti. Snemna protetika pa so zobni nadomestki, ki jih lahko snemamo.

Foto: Freepik.com

Za katero vrsto protetike se bomo odločili, je odvisno tudi od tega, kakšno težavo želimo odpraviti.

Če nam manjka en zob ali pa tudi več zob v sklenjeni zobni vrsti, se lahko odločimo za fiksne nadomestke, ti ostanejo v ustih dlje časa, lahko tudi celo življenje.

Če nam manjka več zob, se lahko odločimo za delno protezo, ta je snemljiva in jo lahko dajemo iz ust in čistimo.

Če nam manjkajo vsi zobje v čeljusti, moramo narediti popolno zobno protezo, ki pokriva celotno nebo in je stabilna. Lahko pa se odločimo tudi za predhodno oskrbo z implantati, kar bistveno zmanjša protezo in je zato udobnejša za nošenje.

Seveda pa je najboljša preventiva: reden obisk zobozdravnika in temeljito čiščenje zob.

Manjkajoči zobje povzročajo takojšnje in dolgoročne težave z grizenjem in žvečenjem hrane, zato jih je smiselno nadomestiti. (foto: Freepik.com)

Še več o zobni protetiki boste našli tukaj.