Simptomi, ki sporočajo, katerih vitaminov in mineralov vam primanjkuje

Jejte zdravo hrano, polno vitaminov in mineralov. (foto: Freepik.com)

Če telesu primanjkujejo določeni vitamini in minerali, organizem ne deluje več tako kot bi moral, prihaja lahko tudi do resnejših bolezenskih znakov in trajnih poškodb. Glede na to, katerih vitaminov ali mineralov vašemu telesu primanjkuje, pa telo pošilja izrazite znake, ki jih ne smete spregledati.

Če imate tudi vi katere izmed naštetih znakov, je dobro, da posežete po hrani, ki je bogata z vitamini in minerali. Če se zdravje ne izboljša, pa je prav, da za nasvet o tem vprašate v lekarni ali osebnega zdravnika, ki vam bo ustrezno svetoval.

Kakšni so znaki, da nam primanjkuje določenih vitaminov ali mineralov?

Foto: Freepik.com

Vitamin A
Če vam primanjkuje vitamina A, se lahko pojavi občutek suhih oči, nočna slepota, prhljaj, pogoste so težave z drisko. Vitamin A boste našli v korenju, bučkah, tuni in sladkemu krompirju.

Vitamin C
Če vam primanjkuje vitamina C, se rane počasneje celijo, pojavi se lahko vnetje dlesni, znaki depresije, hitreje se vam lahko pojavi modrica na koži, poviša se krvni tlak, pojavi se lahko krvavenje iz nosa ali dlesni. Vitamin C boste našli v limoni, grenivki, pomaranči, v sveži papriki.

Foto: Freepik.com

Vitamin D
Če vam primanjkuje vitamina D, se lahko poslabša zdravje celega telesa, oslabi se imunska odpornost, pojavijo se lahko akne na različnih delih telesa. Vitamin D boste našli v ribah, oreščkih, jajcih in mlečnih izdelkih.

Vitamin B
Če vam primanjkuje vitamina B, se lahko pojavijo težave z razpokanimi ustnicami, težave z lasmi, prekomerno izpadanje las, pojavijo se rdečice na koži. Vitamin B boste našli v stročnicah, mesu, jajcih.

Foto: Freepik.com

Kalcij, kalij, magnezij
Če vam primanjkuje kateri od teh mineralov, se pojavijo krči v mišicah, pogostejši so lahko glavoboli, pojavijo se težave s koncentracijo. Jejte več banan, paradižnika, gozdnih sadežev, listnate zelenjave.

Železo
Če vam primanjkuje železa, se lahko pojavi bledica na obrazu, vrtoglavica, utrujenost nenehno vas zebe. Jejte več rib, sveže zelene zelenjave, oreške.