Pozor, ta aditiv je zelo strupen, nahaja pa se v hrani, ki jo vsak dan jeste

Četudi se aditiv, ki je v mnogih živilih, pridobiva iz zelo zdravilne alge, se ta v moderni industriji uporablja rafiniran in zato je zelo strupen. Povzroča raka in čire na želodcu. Ne jejte več te hrane!

Dodatek, ki je v mnogih jedeh, ki so vsakodnevno na vaši mizi, se imenuje karagenan, skrajšano E407. znanstveniki dokazujejo, kako zelo je škodljiv, kar pa seveda ne odvrne velikih prehranskih industrij, da ga ne bi uporabljale. V majhnih količinah ni tako nevaren, a te količine se z leti v telesu nabirajo in lahko povzročijo hude bolezni.

Karagenan je polisaharid, ki se pridobiva iz rdečih alg. Po strukturi je podoben želatini. In prav zaradi tega ga uporabljajo zato, da določeno živilo zgosti, uporabljajo pa ga tudi kot emulgator in stabilizator.

Najdemo ga lahko predelanih mesnih izdelkih, v omakah, juhah, v že pripravljenih slaščicah, v pudingih, čokoladah, žele izdelkih, v marmeladi, tudi v pivu, gorčici, smetani. Nahaja se lahko v sojinih izdelkih, jogurtih, v siru, majonezi, v sladoledih, margarini, v raznih namazih. To pa so izdelki, ki jih ima doma vsako gospodinjstvo in jih uživa leta in leta.

Berite sestavine, opozarjajo strokovnjaki. Če je le mogoče, sami izdelujte namaze, jogurt, jejte nepredelano hrano, jejte surovo sadje in zelenjavo. Vaše zdravje je v vaših rokah. Sami izbirate, kaj boste kupili in česa ne.

Raziskave so pokazale, da je zelo škodljiv

Po večletni študiji, po objavljenih 18 študijah na temo škodljivosti karagenana je profecorica Joanne K. Tobacman iz zdravstvene univerze Illinois School of Medicine v Chicagu potrdila, da karagenan povezujejo s številnimi zdravstvenimi težavami.

»Raziskave so pokazale, da redno uživanje karagenana povzroča vnetja. Kronična vnetja pa lahko sčasoma privedejo do hudih bolezni, kot so bolezni srca, Alzheimerjeva bolezen, Parkinsonova bolezen, bolezni črevesja, revmatoidni artritis, aterosklerozo in rakava obolenja,« je pojasnila.

Po njenih besedah karagenan zelo uničujoče deluje na prebavni trakt, obstajajo pa tudi sumi, da je povezan s sladkorno boleznijo, z rakom debelega črevesja.

Tudi številni drugi znanstveniki potrjujejo škodljivost tega aditiva in se borijo, da bi postal prepovedan.

Vir: lijekizprirode.com