Obveščamo: Kaj lahko storimo, da preprečimo širjenje novega koronavirusa SARS-CoV-2019

Bodimo odgovorni, dosledno upoštevajmo ukrepe. (foto: Freepik.com)

Novi koronavirus so poimenovali SARS-CoV-2, bolezen, ki jo virus povzroča pa COVID-19. Bolezen se kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico, pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Kaj lahko storimo sami, da preprečimo širjenje koronavirusa?

Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki imajo povišano telesno temperaturo, kihajo in kašljajo. (Virus se širi kapljično, zato je varna razdalja 1,5 m).

Redno in temeljito si umivamo roke z milom in vodo.

Ne dotikamo se oči, nosu in ust. Upoštevamo pravila higiene kašlja.

V primeru, da zbolimo, ostanemo doma. Povežemo se s svojim izbranim osebnim zdravnikom, izven delovnega časa ambulante pa z dežurno zdravstveno službo. Nato sledimo njihovim navodilom.

Upoštevamo pravila higiene kašlja.

V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/ razkuževanju kože.

Splošna uporaba zaščitnih mask trenutno ni potrebna. Če zbolimo in dobimo masko v zdravstveni ustanovi, jo uporabljamo skladno z navodili.

V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Spremljamo informacije iz strokovno podprtih, zanesljivih virov in ravnamo po priporočilih zdravstvenih strokovnjakov.

Kaj storimo, če sumimo, da smo zboleli za koronavirusom?

Vir: NIJZ

Še več informacij boste našli tukaj.