Ne mečite jih več, delajo čudeže vašemu organizmu

(foto: Pixabay.com)

Nekateri olupki sadja so bolj zdravi kot notranje meso. Zato nikar več ne mečite v smeti olupke banan in pomaranč. V prispevku preberite, kako jih lahko koristno porabite!

Olupki sadeža velikokrat vsebujejo več hranilnih snovi od sredice sadeža. Tako je tudi z olupki pomaranče in banane. Te lahko zelo koristno uporabite.

Olupki pomaranče prav tako, kot jabolčni, vsebujejo veliko hranilnih snovi. A pomembno je, da uporabljate le takšne olupke, ki niso prepojeni s pesticidi. Če pomaranče kupujete v trgovinah, potem olupke pred uporabo namočite v vodi, ki ste ji dodali sodo bikarbono. Na tak način se boste rešili pesticidov. Namakate jih pol ure, nato pa dobro operete. Čiste olupke lahko uporabljate v raznih napitkih. Dokazano pomagajo izboljševati prebavo, pospešujejo metabolizem, pomagajo tudi proti vetrovom, blažijo pekočo zgago.

Tudi večina zdravih eteričnih olj se skriva ravno v olupkih pomaranče. Ti pa delujejo antibakterijsko in proti vnetno. Pomagajo izboljševati funkcije jeter, blagodejno vplivajo na živčni sistem.

Tudi olupki banan so polni zdravih snovi. Vsebujejo veliko antioksidantov, mineralov, vitaminov.  Bananini olupki pomagajo, da se rana hitreje zaceli, le položite jih nanjo. Pomagajo zdraviti modrice, z njimi lahko pobelite zobe, pri glavobolu pomagajo kot obkladek, da ta hitreje mine. Zmanjšujejo tudi kožna vnetja, blažijo pike in podobno.