Nasveti za lajšanje krčnih žil

Krčne žile so pogost pojav pri starejših. (foto: Freepik.com)

Pogosta težava, s katero se srečujejo mnogi, so krčne žile. Te so lahko tudi boleče, z leti se stanje lahko poslabša, včasih je potrebna operacija.

Težave s krčnimi žilami doleti približno polovico odraslih, z leti pa se stanje samo slabša. Največkrat se krčne žile pojavijo na eni ali obeh nogah.

Te se pogosteje pojavljajo pri ženskah, še posebej v poznejših letih. Prav tako pa imajo večjo možnost za njihov nastanek osebe, ki večino svojega dne stojijo ali sedijo ali imajo prekomerno telesno težo.

Za nastanek krčnih žil so krive tudi šibke venske stene, ki se razširijo zaradi povečanega pritiska krvi v venah nog, ko stojimo. Te lahko pod pritiskom krvi pričnejo popuščati, vene se širijo in zaklopke ne morejo več dobro tesniti. To povzroči, da kri uhaja nazaj in se kopiči v venah nog. Nastajajo krčne žile, te so lahko tudi izbočene nad nivojem kože.

Če spadate med tiste, ki imajo težave s krčnimi žilami, si preberite nekaj nasvetov, ki vam lahko pomagajo.

Prehrana
Prehrana lahko bistveno vpliva na težave s krčnimi žilami. Če ste nagnjeni k temu, da jih boste dobili, izbirajte živila, ki to tegobo preprečujejo. Na svoj jedilnik dodajte zdrava živila: sadje, zelenjavo, stročnice, polnovredna žita. Pazite tudi na zdravo telesno težo.

Gibanje
Priporočljivo je, da se vsak dan gibate vsaj pol ure. Za lajšanje krčnih žil je priporočljiva hoja po ravnem, kolesarjenje.

Gibanje upočasnjuje razvoj krčnih žil. (foto: Freepik.com)

Knajpanje
Knajpanje blagodejno vpliva na žile. Knajpanje je izmenično prhanje s hladno in toplo vodo od gležnjev proti gornjemu delu nog.

Izogibajte se visokim temperaturam
Na krčne žile negativno vplivajo tudi visoke temperature, zato ni primerno savnanje, kopanje v vroči vodi, sončenje na močnem soncu.

Kajenje in alkohol
Tudi kajenje pospešuje razvoj krčnih žil, zato prenehajte. Tudi pitje prekomerne količine alkohola negativno vpliva na zdravje žil.

Če imate težave s krčnimi žilami, savnanje ni priporočljivo. (foto: Freepik.com)

Divji kostanj
Težave s krčnimi žilami lajšajo tudi mazila iz divjega kostanja. Izdelke lahko kupite v lekarni ali trgovini za zdrav način življenja.

Jabolčni kis
Stari ljudski nasvet z jabolčnim kisom prav tako lajša težave s krčnimi žilami. Potrebujete čisto gazo ali bombažno krpico. Potopite jo v jabolčni kis, nato pa ožeto položite na predel, kjer imate krčne žile. Pustite 10 minut. Ponavljajte vsak dan.