Možganska kap: Prepoznate znake, ki lahko rešijo življenje?

(foto: Freepik.com)

Vsak dan možgansko kap utrpi več kot deset Slovencev, večinoma se zgodijo v domačem okolju. Zato je pomembno prepoznati znake možganske kapi in hitro ukrepanje. Ob današnjem evropskem dnevu ozaveščanja o možganski kapi pa v društvu za zdravje srca in ožilja opozarjajo tudi na pomen preventive in zdravega načina življenja.

GROM

Najbolj zanesljivo je mogoče znake možganske kapi prepoznati z besedo GROM:

G predstavlja govor, saj je ta ob možganski kapi prizadet.

R predstavlja roko, saj je značilna delna ali popolna ohromelost ene roke, ki je oboleli ne morejo dvigniti ali odročiti.

O predstavlja obraz, kap je namreč mogoče prepoznati tudi po asimetriji obraza – povesi se ustni kot.

M pa predstavlja minuto. Ob možganski kapi šteje vsaka minuta, hitra pomoč namreč omili posledice za bolnike.

Najpogosteje se zgodi v domačem okolju, bistvena pa je hitra pomoč. “Zato se ne ustrašimo, ampak ukrepajmo. Uspešnost zdravljenja je odvisna predvsem od hitrosti prevoza bolnika v najbližji zdravstveni center,” so zapisali v društvu.

Možgansko kap lahko preprečimo z zdravim načinom življenja

Za preprečevanje možganske kapi pa je pomemben predvsem zdrav način življenja. V društvu izpostavljajo, da je treba vzdrževati ustrezno telesno težo, se vsak dan gibati vsaj 30 minut in jesti več sadja ter zelenjave. Pri hrani svetujejo, naj omejimo vnos soli, maščob in sladkorja. Pomembno pa je tudi omiliti stres, kontrolirati krvni tlak, krvne maščobe in sladkor ter srčni utrip. Pozivajo še k opustitvi kajenja.

Možganska kap je najpogostejša nevrološka bolezen, samo v Sloveniji jo letno doživi več kot 4000 ljudi. V Evropi utrpi možgansko kap okoli 780.000 ljudi letno oziroma vsako minuto en. Smrtnost je po možganski kapi visoka. Možganska kap pa lahko povzroči tudi hudo invalidnost, ki bolnikom in svojcem bistveno spremeni kakovost življenja.

Letos so zaradi epidemije koronavirusa odpovedali nekatere aktivnosti, so sporočili iz društva za zdravje srca in ožilja.

Povzeto po STA