Ljudski recept proti kašlju: Potrebujete le 2 sestavini

Čebula in med lajštata kašelj. (foto: Pixabay.com)

Najbrž ga dobro poznate, saj se ta ljudski recept prenaša iz roda v rod. Nekoč so ga uporabljali za lajšanje kašlja in tudi pri drugih boleznih dihal. Z njim so krepili pljuča in izboljševali zdravje.

Če imate težave s kašljem, če ste prehlajeni, če imate vneto grlo, si ga lahko hitro pripravite. Potrebovali boste črno redkev in kvaliteten cvetlični med.

Črno redkev operite in z nožem odrežite vrh. Ne zavrzite ga, uporabili ga boste za pokrovček. Nato z nožem previdno odstranite sredico redkve, da dobite čim večjo vdolbino. Črna redkev je zelo trda, zato naj to delo pri hiši opravi najmočnejši član družine. Sredice ne zavrzite, sesekljajte jo in dodajte k solati.

Ko boste imeli izdolbeno redkev, v njeno notranjost nalijte med do polovice. Nato pa pokrijte z vrhom črne redkve, ki ste ga shranili.

Redkev dajte v majhno skledo, postavite na kuhinjski pult in pustite čez noč. Redkev bo spustila sok, ki se bo pomešal z medom. Nastal bo zdravilni sirup za lajšanje kašlja in drugih težav z dihali.

Sirup proti kašlju lahko uživate štiri do petkrat na dan po eno žličko. Čez dan boste sirup najverjetneje porabili, a redkve ne zavrzite. Vanjo spet nalijte med in pustite čez noč. Eno redkev lahko uporabite tri do štirikrat.

Če ste alergični na med, lahko namesto njega uporabljate tudi sladkor.

Črna redkev krepi imunsko odpornost. (foto: Freepik.com)

Zdravilni učinki črne redkve
Črno redkev lahko jeste tudi kot dodatek v solati, lahko jo naribate, dodate kuhan fižol, ščepec soli in popra ter nekaj bučnega olja.

Uživanje črne redkve lajša mnoge zdravstvene težave, med drugimi čisti kri, pomaga pri razstrupljanju jeter, krepi srce in ožilje, znižuje previsok krvni tlak, znižuje previsok nevarni holesterol, krepi imunski sistem, ker pa vsebuje veliko vlaknin in malo kalorij, je v veliko pomoč tudi pri hujšanju.