Krepijo srce in preprečujejo nastanek hujših bolezni

Pozabite na nezdrave prigrizke, ki škodijo vašemu zdravju, vzemite raje oreščke, ki so zelo zdravi, pa tudi zelo okusni. Vsi jih dobro poznamo!

To so arašidi. Zelo so zdravi, ampak seveda ne tisti, ki so praženi in slani. Arašidi brez dodatkov, tudi tisti, ki so že v lupinah, so zdravi. Celo tako, trdijo strokovnjaki iz Harvarda, da lahko za polovico zmanjšajo možnost za nastanek srčnih bolezni in srčne kapi.

Če jeste arašide za malico redno, nekajkrat tedensko, s tem zmanjšujete raven nevarnega holesterola, preprečujete vnetja v telesu, pozitivno vplivate na krvne žile in na srce.

Harvardska raziskava je zajemala prehranske navade šest tisočih žensk, ki so imele sladkorno bolezen tipa 2. ta pa lahko povzroči tudi srčno ali možgansko kap.

Vse sodelujoče ženske so izpolnjevale vprašalnik o prehrani vsake dve leti, skupno deset let.

Strokovnjaki so na podlagi informacij, ki so jih tako pridobili, ugotovili, da so tiste ženske, ki so redno jedle neslane in nepražene  arašide, imele veliko manjšo možnost za razvoj srčnih bolezni. Pri njih se je tveganje za infarkt zmanjšalo kar za 44 odstotkov.

Zato strokovnjaki svetujejo, da v svojo prehrano dodate tudi arašide. Jejte kvalitetne, neslane in brez dodatkov maščobe. Dovolj je, če jih pojeste pest vsake toliko. Ali jih dodajate nekaj v vsakodnevno dopoldansko malico.