Koronavirus: Zakaj je število potrjenih okužb najvišje pri starejših?

Delež potrjenih okužb z novim koronavirusom je v Sloveniji najvišji pri starejših od 85 let. . (foto: Pexels.com)

Delež potrjenih okužb z novim koronavirusom je v Sloveniji najvišji pri starejših od 85 let. Kot so pojasnili na NIJZ, je to pričakovano, saj sistem najbolj zazna bolnike z najtežjim potekom bolezni, ki je pogostejši pri starejših. Zelo pomemben vzrok visoke incidenčne stopnje pri starejših pa so tudi izbruhi v domovih za starejše, so dodali.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v najvišji starostni skupini, torej pri prebivalcih, starejših od 85 let, izrazito visok delež potrjenih okužb.
Tako je bil v ponedeljek v tej skupini delež okuženih 250,6 na 100.000 prebivalcev. Le eno starostno skupino nižje (75-84 let) je bil ta delež občutno manjši, in sicer 87,9 okuženega na 100.000 prebivalcev, poroča STA.

Kot so na NIJZ pojasnili, je visoka incidenčna stopnja v najvišji starostni skupini pričakovana.
Zdravstveni sistem po eni strani najbolj zazna in registrira tiste bolnike, pri katerih je potek bolezni najtežji, saj potrebujejo zdravstveno oskrbo. Po dosedanjih izkušnjah je naraščajoča starost dejavnik tveganja za težek potek covida-19, zato potrebuje pregled, diagnostiko in sprejem v bolnišnico več starejših kot mlajših oz. otrok, kjer je potek večinoma lahek,” so zapisali.

Foto: Freepik.com

Bolnik z zelo lahkim potekom se zdravi sam, ne potrebuje zdravnika in ni testiran. Zelo podobno je pri gripi ali drugih respiratornih okužbah, so še pojasnili na NIJZ.
Kot so dodali, pa so “drug, zelo pomemben vzrok visoke incidenčne stopnje pri starejših nedvomno izbruhi v domovih za starejše“.

Ob pojavu covida-19 v domovih za starejše se poveča pozornost in s tem testiranje vseh ostalih, ki imajo respiratorne znake. Oskrbovanci domov za starejše v pandemiji v Sloveniji predstavljajo kar zajeten odstotek vseh zbolelih s potrjenim covidom-19,” so zapisali na NIJZ.

Povzeto po STA