2 slabi razvadi, ki lahko pospešita staranje možganov

Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju. (foto: Freepik.com)

Kajenje in alkohol, popit v prekomernih količinah, ne prinašata nič dobrega za zdravje. Raziskava, ki je zajela več kot 17 tisoč ljudi, je pokazala, da bolj pogosto ko pijete alkohol, hitreje se starajo vaši možgani. Podoben vpliv na možgane ima tudi redno kajenje, so s pomočjo umetne inteligence ugotovili znanstveniki z ameriške univerze Južna Kalifornija.

Raziskava je pokazala, da imajo ljudje, ki praktično vsak dan uživajo alkohol, v povprečju za 0,4 leta starejše možgane kot tisti, ki pijejo manj pogosto ali sploh ne, piše STA.

Podobne rezultate so pokazale že prejšnje raziskave, a tokratna je bila veliko bolj obsežna, saj so ameriški znanstveniki preučili posnetke kar 17.308 možganov ljudi v starosti med 45 in 81 let, da bi ugotovili, ali vsakodnevno pitje alkohola in kajenje vplivata na proces staranja možganov.
Znano je, da so določene življenjske navade povezane s pospešeno razgradnjo v določenih predelih možganov,” so zapisali znanstveniki. Kako kajenje in uživanje alkohola kot tudi genetski faktorji vplivajo na staranje struktur v celotnih možganih, pa je bilo doslej še precej neznano. Zato so s pomočjo umetne inteligence primerjali posnetke celotnih možganov s podatki o pogostosti pitja in kajenja testnih oseb.

Foto: Freepik.com

Rezultate raziskave so objavili na spletni strani znanstvene revije Scientific Reports. “Naša analiza pogostosti uživanja alkohola in relativne starosti možganov dokazuje, da imajo osebe, ki vsak dan ali skoraj vsak dan pijejo alkohol, višjo relativno starost možganov v primerjavi s tistimi, ki pijejo manj pogosto,” so zapisali. Podobno velja za kadilce.

Vsako leto, v katerem oseba pokadi škatlico cigaret dnevno, se možgani postarajo za dodatnega 0,03 leta, torej za enajst dni.

Vsak dodaten zaužiti gram alkohola dnevno pa postara možgane za 0,02 leta. To je enako sedmim dnem in pol. Ob tem velja omeniti, da povprečna pločevinka piva ali kozarec vina vsebujeta 14 gramov alkohola.

Povzeto po STA.