173 uporabnikom zagotovljena storitev dolgotrajne oskrbe

(foto: Freepik.com)

V okviru pilotnega projekta dolgotrajne oskrbe starejših, ki v občinah Celje, Štore, Vojnik in Dobrna poteka od januarja lani, so bile storitve oskrbe zagotovljene 173 uporabnikom.

Do konca januarja letos pa je bilo oddanih 823 vlog, izdelanih je 803 prvih in 114 drugih ocen upravičenosti, je povedala koordinatorka projekta Vladka Vovk, poroča STA.

Kot je Vovkova pojasnila na včerajšnji novinarski konferenci v Celju, je bilo po pri prvi oceni 589 prosilcev upravičenih do dolgotrajne oskrbe. Ocene so bile izdelane na domovih potencialnih uporabnikov storitev in v institucionalnem varstvu. Na storitve dolgotrajne oskrbe pa trenutno čaka 144 upravičencev.

19 upravičencev upravičenih zgolj do storitve e-oskrbe
Po besedah Vovkove je 19 upravičencev upravičeno zgolj do storitve e-oskrbe, kar pomeni pomoč na daljavo preko klicnega centra. Dejala je tudi, da bo pilotni projekt, za katerega je zagotovljenih dva milijona evrov, potekal še do konca leta. Projekt vodi Zdravstveni dom Celje, storitve pa izvaja 24 strokovnih oseb.

Foto: Freepik.com

Raziskava pokazala, da imajo starejši različne potrebe
Kot je povedala direktorica Centra za socialno delo Olga Bezenšek Lalić, je tudi njihov center vključen v projekt dolgotrajne oskrbe. Njihovi zaposleni so tako na terenu raziskovali življenjski svet potencialnih uporabnikov, pri tem pa so ugotovili, da imajo starejši različne potrebe.

Direktorica Javnega zavoda Socio Suzi Kvas je dejala, da preko socialnega servisa izvajajo pomoč na domu, v ta namen imajo tri zaposlene. Poudarila je, da je velik problem osamljenost starejših, ki zato najbolj pogrešajo druženje in pogovor.

Povzeto po STA.